Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești a ajuns anul acesta la cea de-a XIX-a ediție, evenimentul de tradiție desfășurându-se duminică, 21 aprilie. Festivalul, organizat de Primăria și Consiliul Local Ciocănești în parteneriat cu Școala Gimnazială Ciocănești și cu Consiliul Județean Suceava, în cadrul programului Paștele în Bucovina, a avut loc la Casa de Cultură „Florin Gheucă” din Ciocănești, printre manifestări numărându-se concursuri de încondeiat ouă, un târg de ouă încondeiate, lansări de cărți, un vernisaj al unei expoziții de pictură, un concurs de coșuri pascale, precum și spectacole folclorice.
Ziua a debutat cu vernisajul expoziției de pictură „Povestiri cromatice” a pictorului David Croitor, ulterior desfășurându-se simpozionul „Oul încondeiat – tradiție și spiritualitate”, în cadrul căruia s-a derulat și o lansare de carte a doctorului Angela Paveliuc Olariu și Sorin Poclitaru.
Evenimentul a continuat cu Concursul de încondeiat ouă „Tradiție – Valoare sacră”, ediția a X-a, la Școala Gimnazială Ciocănești, fiind prezenți peste 70 de copii din județ, dar și din țară. În tot acest timp, la Casa de Cultură „Florin Gheucă” s-a derulat ediția a VII-a a Concursului de Încondeiere „Dr. Anton Setnic”, cât și Concursul de încondeiere „Înv. Novac Norbert”, ediția a VI-a.
„Bine ați revenit la Ciocănești, pentru că majoritatea dintre dumneavoastră ați fost și la edițiile precedente. Suntem la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, iar anul acesta, evenimentul se va derula într-o singură zi. În schimb, Târgul Național al Ouălor Încondeiate se va desfășura pe o perioadă mai lungă, permițând celor care au muncit, să-și valorifice produsele, să poată să prezinte tot ceea ce au realizat în ultima perioadă. Acest Festival este organizat și în acest an, în colaborare cu Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural «Bucovina», ai căror reprezentanți sunt prezenți aici, prin directorul Sorin Filip și directorul Centrului de Conservare, Călin Brăteanu, cât și în parteneriat cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice”, a declarat Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești.
În deschiderea festivalului, deputatul Angelica Fădor a subliniat faptul că evenimentul face cunoscută comuna muzeu Ciocănești în întreaga lume. Ea a apreciat în mod deosebit faptul că meșteșugul încondeierii ouălor este păstrat cu sfințenie în această comună și este transmis din generație în generație.
„Mă bucur din tot sufletul să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră, la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, locul unde bunul gust, tradiția și cultura își dau mâna pentru a crea acest eveniment de înaltă ținută. Îi mulțumesc domnului primar pentru invitație și-i transmit și sprijinul total al domnului președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur. Festivalul de astăzi este un bun prilej pentru a pune în valoare o tradiție frumoasă a localității Ciocănești, încondeiatul ouălor, tradiție dusă mai departe din generație în generație. Încondeiatul ouălor este o emblemă pentru localitatea Ciocănești. Felicitări dumneavoastră, care sunteți astăzi prezenți aici, multă sănătate tuturor și Sărbători cu bine”, a transmis deputatul PNL Angelica Fădor.
De asemenea, 24 de coșuri tradiționale pascale cu care familia merge la sfințit în noaptea de Înviere au fost pregătite de gospodinele de la Ciocănești, ce au luat parte la un concurs dedicat lor.
După premierea participanților, seara de sâmbătă s-a încheiat cu un recital de pricesne, susținut de Ana Maria Chiloți, David și Miruna Țăran și Cătălina Rotaru.
Lasa un raspuns