În cazul în care urmașii nu vor achita la timp taxele de întreținere, există riscul ca noțiunea de loc de veci să dispară din vocabularul de zi cu zi al românilor, odată ce vor intra în vigoare noile legi funerare.

Conform articolului 19 din Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, se precizează că administratorul cimitirului poate retrage dreptul de folosință a mormântului, în cazul părăsirii sau neîngrijirii pe o perioadă mai mare de doi ani a lucrărilor funerare și a locurilor de înhumare, dar și pentru neplata taxelor prevăzute în contract. Autoritățile din Suceava au fost mai generoase, iar termenul de evacuare al rău-platnicilor este de trei ani și respectiv 40 de ani pentru mormintele celor care nu au urmași cunoscuți.

Dinu Mazureac, administratorul cimitirului Pacea vechi, a declarat că aceste prevederi încă nu s-au aplicat niciodată la Suceava și că morții vor fi lăsați în pace și după intrarea în vigoare a legii.

Potrivit administratorului, în cimitirul Pacea sunt aproximativ 200 de morminte care nu sunt plătite și nu a revendicat nimeni locul, însă niciunul dintre acestea nu au fost evacuate. Concesiunea dreptului de folosință a unui loc de veci pentru 49 de ani este 87 de lei/mp, iar anual trebuie achitată o taxă de întreținere de 10 lei cu TVA pentru fiecare loc de veci.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.