„Nici un partid politic nu a fost capabil să preia guvernarea după căderea Guvernului Ponta. Nimeni nu a avut sprijinul popular pentru a prelua guvernarea și pentru a-și asuma guvernarea. Ceea ce îmi spune mie că partidele au nevoie de o perioadă de tranziție pe care nu au voie să o rateze și sunt unul din cei care susțin și cred că această perioadă trebuie să fie folosită pentru a se restructura”, a declarat deputatul colegiului 1 Suceava.
După ce a făcut o trecere în revistă a istoriei partidului liberal și rolul acestuia în unirea Bucovinei cu Patria Mamă, deputatul PNL a subliniat faptul că înaintașii acestui partid și-au făcut școala la timp și nu au moștenit partidul din tată-n fiu.
„Ion.I.C. Brătianu și-a făcut școala la timp, a studiat în străinătate, a devenit în adevăratul sens a cuvântului un tehnocrat și după ce a demonstrat că e capabil, din punct de vedere științific, cultural și moral, a intrat în PNL și a deținut câteva funcții, abia apoi a ajuns președintele PNL. În ziua de astăzi, lucrurile nu stau chiar așa. Vedem oameni politici care au ajuns în funcții politice fără carte, fără cultură, fără dragoste și patriotism, oameni care nu își urmăresc decât propriile scopuri”, a declarat deputatul PNL
În expunerea sa despre rolul partidelor în societatea românească, Băișanu a arătat că acestea promovează indivizi dubioși care nu fac decât să distrugă nația și neamul, dar după tragedia din Colectiv, a venit momentul ca formațiunile politice să se reformeze.
„Când ai fost ales, nu trebuie să îți iei lumea în cap și să spui că ești Dumnezeu pe pământ, ci să îți iei salopeta și să te apuci de treabă în numele comunității care te-a votat. În România nu se întâmplă deloc sau ca să nu generalizez, foarte puțini politicieni au înțeles asta”, a spus deputatul.
Fără să dea nume, politicianul Băișanu a vorbit despre situația din PNL Suceava, acolo unde „există o majoritate cu interese de grup” și care, „adunați sub un drapel, dar nu în interesele drapelului” s-au îmbogățit din banul public.
„Democrația într-un partid, universitate, scară de bloc sau la nivel național, stă în mâna majorității. Să ne imaginăm că într-un partid există o majoritate cu interese personale, de grup, oameni care împreună, pun în funcțiune un mod prin care România poate fi furată. Niciodată, astfel de oameni adunați sub un drapel, dar nu în interesele drapelului partidului și nu în interesele drapelului național, ci doar în cel personal. Întotdeauna acești lupi mai tineri sau experimentați, vor învinge personalitățile corecte, normale și drepte ale acelui partid. Una din tarele democrației e că cei mulți, într-un partid, hotărăsc în numele celor puțini. Asta nu e o tară în sine, ci e o tară, atâta vreme cât cei mulți au interese private și personale și nu cele ale comunității. E foarte greu să patrunzi și să reziști într-un partid, atâta vreme cât nu faci parte din gașca de șmecheri care doresc să își umple buzunarele. În momentul în care te poziționezi împotriva lor, vei fi eliminat. Atâta vreme cât te poziționezi împotriva lor, vei fi eliminat. Atâta vreme cât acesta va fi mecanismul, partidele vor fi în permanență în faliment și vor genera faliment pentru comunitățile locale. Trebuie să renunțăm irevocabil, la apucăturile politice dăunătoare pe care le-am moștenit sau împrumutat. PNL a luptat atât cât a putut, cu oamenii pe care i-a avut pentru interesele României și mă refer la perioada Brătienilor. După Revoluție, au intrat în partide tot felul de oameni. Au intrat foști informatori și colaboratori ai Securității, cei care au făcut parte din poliția politică. Dacă partidele vor avea ca schelet oameni cu astfel de factură, cu siguranță lucrurile nu vor putea ajunge acolo unde își dorește cetățeanul. PNL are nevoie acum de transparență. PNL trebuie să scape de nepotism și de mediocritate și să revină la aplicarea criteriilor meritocrației(…)Cred că ar trebui luate următoarele măsuri pentru schimbarea la față a partidelor Partidului Național Liberal care trebuie să se producă din interior: excluderea din partid a celor condamnați cu suspendarea sau executare de-a lungul timpului, a informatorilor și colaboratorilor, suspendarea celor cu probleme cu legea sau care au fost trimiși în judecată sau se află în conflict de interese, scoaterea în afara partidelor a celor care s-au înfruptat din banul public. Nu vei aduce PNL la momentul Brătienilor, dacă vei avea în frunte oameni care s-au îmbogățit din banul public”, a afirmat Băișanu.
În final, deputatul PNL a afirmat că partidul ar trebui să se deschidă către electorat, iar mecanismul prin care te înscrii în partid și mai aduci 300 de membri și îi folosești personal, trebuie să dispară. PNL ar trebui să se inspire de modelul european al democrațiilor participative.
Lasa un raspuns