Într-o societate civilizată şi performantă este nevoie de asumarea principiilor etice, a transparentei și a responsabilității propriilor acțiuni, iar fiecare individ în parte ar trebui să-și mărească vigilența și să vegheze la respectarea valorilor.
Miercuri, 9 decembrie 2015, cu ocazia marcării la Zilei Internaţionale de Luptă Anticorupţie, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava şi consilierii de integritate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, au desfăşurat acţiuni de sensibilizare şi responsabilizare cu privire la acest flagel.
Sub coordonarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava şi a Direcţiei Generale Anticorupţie prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava la sediul Palatului Administrativ a fost organizată o sesiune de prezentări şi dezbateri în vederea identificării unor instrumente viabile de luptă împotriva corupţiei dar şi pentru promovarea unor bune practici în domeniu.
Cu această ocazie, prefectul judeţului a ținut să atragă încă o dată atenţia asupra impactului deosebit generat de fenomenul corupţiei atât în plan juridic cât şi personal. Acesta a subliniat și necesitatea derulării unor activităţi în sistem integrat pentru prevenirea şi combaterea corupţiei.
Au urmat apoi acțiunile poliţiştilor DGA Suceava şi cei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava care au desfășurat o campanie de informare stradală şi distribuire de materiale preventive. Peste 400 de flyere şi pliante conţinând aspecte privind modul de sesizare a faptelor de corupţie au fost distribuite către cetăţeni.
„În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.
Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0230/203340, aparținând Serviciului Județean Anticorupție Suceava, precum și la adresa de e-mail : suceava.dga@mai.gov.ro”, se precizează într-un comunicat IPJ Suceava.
Polițiștii atrag atenția asupra faptului că această tară a societății, corupţia reprezintă, în esenţă, o atitudine de abuz de încredere şi utilizare frauduloasă a puterii investite, determinând comportamente care deviază sau transgresează obligaţiile normale ale exercitării unui rol public (de exemplu, funcţionar) sau care încalcă normele legale ce interzic exercitarea anumitor tipuri şi forme de influenţă, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau de grup, directe sau indirecte, aducând totodată prejudicii intereselor legitime ale unor persoane sau instituţii.
„Atitudinea de corupţie se referă nu numai la încălcarea legii care defineşte faptele de corupţie, ci şi la încălcarea codurilor de etică şi deontologie profesională care ordonează comportamentul acelor categorii de angajaţi la care se referă legea, dar şi la acceptarea prejudiciilor aduse intereselor legitime ale unui individ sau tuturor”, se mai menționează în comunicatul IPJ Suceava.
Lasa un raspuns