Așa cum știți, vineri 22 ianuarie, Centrul Cultural Gura Humorului reia șirul concertelor folk din Festivalul ”20 de ani lumină” printr-un spectacol susținut de Cristi Corcioveanu în deschiederea căruia va cânta și foarte tânărul Sebastian Ionel din Dorohoi, o adevărată speranță a folkului românesc.

Pentru acest spectacol poetul Sorin Poclitaru a recurs și la adăugarea unui element inedit, acela al prezenței cantautorului Adrian Bezna, a cărui contribuție va fi.. o surpriză.

Spectacolul va fi deosebit întrucât cuprinde atât compozițiile lui Sebastian, recent câștigător al Marelui Premiu al Festivalului ”Mediaș Cetate Medievală” cât și compozițiile profesorului Corcioveanu, recunoscute pentru calitatea lor. Din împletirea celor două maniere de interpretare, cu aportul lui Adrian Bezna, va rezulta cu siguranță un spectacol memorabil mai ales că este greu de crezut că Sorin Poclitaru se va mulțumi numai cu rolul de prezentator.

Festivalul ”20 de ani lumină” este rezultatul colaborării dintre Asociația Culturală FAIR-play și primăria orașului Gura Humorului care, prin intermediul primarului Marius Ursaciuc, sprijină proiectele culturale de ținută. Cum Centrul Cultural este o gazdă primitoare ce oferă spectatorilor condiții foarte bune de vizionare a spectacolelor, ne așteptăm ca și vineri sala să fie plină. Unul din motivele în plus pentru prezența dumneavoastră îl poate constitui și decizia lui Sorin Poclitaru de a oferi doritorilor posibilitatea de a-și păstra locurile și la concertul din 20 februarie care îl va aduce pe scenă pe îndrăgitul Emeric Imre.

Pe măsură ce anumite evenimente de calitate se repetă la Gura Humorului, la Botoșani sau în alte orașe, interesul trezit de acestea determină și o atenție mai mare acordată folkului și spectacolelor live de către tânăra generație. Apariția Ștefaniei Iacob la Botoșani, a lui Sebastian Ionel la Dorohoi sau a Mateianei Anichiforesei la Fălticeni, ca să numim numai câțiva dintre exponenții tânărului val, sunt o dovadă că muzica și poezia de bună calitate sunt încă atractive pentru copiii noștri. De altfel, dacă e să ținem cont numai de numărul de elevi ai lui Liviu Ciulei sau de copiii care frecventează cercurile de folk din Fălticeni sau Piatra Neamț, nu e chiar hazardat să spunem că folkul și poezia își recâștigă, încet dar sigur, locul meritat în viața noastră.

Ca simplu cetățean al acestei țări, mă bucur din suflet atunci când văd un copil de 14-15 ani exultând datorită achiziției unei chitare performante și nu pentru un telefon de ultimă generație. Nu pot să nu fiu mulțumit atunci când zeci de tineri citesc poezie, în căutarea unui text potrivit unei compoziții, în loc să privească seriale sau emisiuni nocive pentru vârsta lor. Privită ca soluție la alienarea societății, cultura este cu siguranță panaceu universal

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.