Atunci când guvernul Ponta a decis reducerea TVA-ului la alimente de la 24% la 9%, executivul a mizat pe scăderea prețurilor acestora, relansarea consumului și o colectare mai bună.

Se pare că măsura a fost atât de eficientă încât 1 miliard de euro în plus au ajuns în visteria statului. În emisiunea Biziday, Moise Guran arăta, într-o analiză, că încasările la buget, pe TVA, au crescut în 2015 față de anul 2014 cu un procent de 20%. Și toate acestea în condițiile în care valoarea taxei pe valoare adăugată a scăzut cu 15 puncte.
Matematic vorbind se poate ajunge la un efect asupra indicelui prețurilor de consum cu 30% mai pronunțat atunci când prețurile sunt reduse în beneficiul consumatorului.
Performanța guvernului Ponta a fost cu atât mai notabilă, o demonstrează cifrele seci, dacă vom analiza încasările la bugetul statului din primele 5 luni din 2014, atunci când TVA-ul era la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, 24 la sută, cu încasările la buget din primele cinci luni ale anului 2015, când TVA-ul era de 9 %.

„Chiar dacă luam în calcul și o creștere economică maximală de 5 la sută, oricum rezultă că în anul 2015, la bugetul de stat s-a încasat doar din reducerea TVA la alimente un surplus de 1 miliard de euro”, a explicat Moise Guran. Analizând decizia guvernului social-democrat observăm că măsura a fost una eficientă, deși, ne-am fi așteptat ca aceasta să fi venit din zona liberală.

Reducerea TVA de la 24% la 20% în ianuarie și majorarea salariului minim în luna mai vor stimula consumul și vor împinge creșterea economică la 4,2% în 2016, spun analiștii economici. Pe măsură ce inflația va accelera începând de la mijlocul lui 2016, creșterea consumului va încetini însă, chiar și așa, creșterea PIB-ului va rămâne peste potențial la 3,7% în 2017.
„Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezintă o posibilă implementare a legii dării în plată așa cum a fost aprobată inițial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii ar putea avea un impact negativ asupra creșterii creditului, încrederii consumatorilor și investitorilor precum și asupra cereri interne”, se arată în raportul CE.
Analiștii au considerat că semnalul dat de guvernul Ponta prin reducerea TVA a avut consecințe pozitive în stimularea consumului, principalul motor al economiei, marii câștigători ai bătăliei prețurilor fiind retailerii, ale căror afaceri au primit un impuls semnificativ estimat între 15 și 20% doar anul trecut.
În plus, reducerea TVA la alimente, corelată şi cu scăderea preţurilor carburanţilor, ca urmare a reducerii cotaţiei internaţionale a petrolului, va accelera procesul de dezinflaţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.