Orice sumă încasată de primărie va acoperi întâi eventualele amenzi și apoi impozitele pentru mașină sau casă.
Încasări reduse în comuna Adâncata
Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, este la fel de nemulțumit ca și colegii săi din teritoriu.
„Soft-ul actual care monitorizează implementarea de taxe și impozite locale,a fost modificat, și are ca primă operațiune <<amenda>>. Astfel, mai întâi cetățenii sunt obligați să plătească amenda.Sunt nemulțumiri din partea cetățenilor pentru că, de exemplu, într-o casă unde sunt cinci copii, trei dintre ei sunt necăsătoriți și sunt plecați prin țară, însă domiciliul rămâne la el. Chiar dacă actele nu mai sunt valabile, amenzile vin la el, la domiciliu. Atunci nici el nu își poate plăti impozitul. Deci, este o foarte mare problemă,” a declarat edilul comunei Adâncata.
Viorel Cucu a mai subliniat faptul că,până în acest moment, peste șapte oameni au refuzat să plătească amenzile copiilor lor, chiar dacă aceștia nu mai locuiesc la adresa de domiciliu. Acesta a menționat că sunt și două persoane cu buletine expirate care locuiesc prin Burdujeni și amenzile vin acasă la părinți.
Din cauza amenzilor, oamenii refuză să plătească impozitele
Această situație îi nemulțumește pe mai mulți primari din județ, care se plâng că cetățenii cu amenzi refuză să achite impozitele.
Primarul comunei Hănțești, Daniel Olariu, a declarat pentru SuceavaLive că, preferă ca cei care au amenzi, decât să facă muncă în folosul comunității, să fie condamnați o zi sau două, la închisoare, astfel încât impozitul să rămână impozit.
„Tineretul are cele mai multe amenzi, nu persoanele vârstnice. Cei tineri, mai ales cei care sunt și șoferi, mai merg cu viteză, mai încalcă o lege rutieră, mai greșesc”, a subliniat Daniel Olariu.
Primarii doresc revenirea la vechiul sistem
Deși, a trecut abia o lună și jumate de când proiectul de lege a intrat în vigoare, primarii doresc revenirea la vechiul sistem privind modalitatea de plată a taxelor locale.
„Să se revină la proiect. Impozitul să se plătească pentru că este impozit, iar amenzile separat. Amenzile să se transforme în muncă în folosul comunității, iar cei care nu vor nici măcar să achite amenda prin muncă, să fie condamnați la zile de închisoare”, este de părere primarul comunei Hănțești, Daniel Olariu.
Și primarul din comuna Adâncata, Viorel Cucu, a subliniatul faptul că trebuie revenit la vechea modalitate de plată a taxelor, dar și că trebuie găsită și o altă modalitate de plată a amenzilor, pentru a nu se ajunge ca administrația locală să fie grevată de acei bani, care ar trebui să îi aibă primăria.
„60% din amenzi s-au rezolvat prin transformarea amenzilor în muncă în folosul comunității, deoarece nu au venituri deloc. Și atunci este singura soluție. În momentul acesta ne-au venit răspunsuri la cel puțin 20 de persoane la care le-am transformat amenzile. Din 2015, avem aproape 60 de procese pe rol. Aceasta este una din soluții: încercăm să transformăm amenda în muncă în folosul comunității și atunci sperăm să nu mai avem probleme”, a conchis Viorel Cucu.
Problemă constatată și în Valea Moldovei
Constantin Moroșan, primarul din Valea Moldovei, a atras atenția acestui nou proces de achitare a taxelor. Acesta a subliniat faptul că prioritatea amenzilor este de o deosebită greutate în procesul de finalizare a grădiniței din Valea Moldovei.
„Au venit trei cetățeni la primărie pentru a plăti taxele și impozitele. Sume de 2000, respectiv 3000 lei. În fața acestora se regăseau amenzile. Sigur că salariatul de la financiar i-a explicat că aceasta este legea, deci va trebui să plătească mai întâi amenda. Vă spun ce a zis omul: <<Domnule primar, la revedere. Ne-ați distrus, nu putem plăti. Nici impozitul și nici amenzile. O să ne executați>>, a spus edilul Moroșan.
Acesta a mai sublinat faptul că este posibil ca la sfârșitul anului să nu fie încasate taxele la primărie și astfel bugetul alocat comunei să fie mai mic.
Reprezentantul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Dinu Ciuc, a identificat și o soluție: primarii fac propuneri pentru îmbunătățirea actului normativ pe care să le depună autorităților competente.
Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a precizat că este de partea primarilor.
„Sunt oameni care au domiciliul de drept în altă parte a țării, iar acolo primesc amenzi. Deoarece au carte de identitate pe Valea Moldovei amenzile se colectează la nivelul comunei.” Acesta a subliniat și faptul că la final de an nu va fi o colectare semnificativă, deoarece cetățenii nu vor putea plăti. „Va trebui găsită o formulă ca acest act normative să fie amendat într-un fel în care să nu încurce localitățile”, a concluzionat Cătălin Nechifor.
Conform art. 165 alin. 2 din Noul Cod de Procedură Fiscală „… se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală.” O problemă apare atunci când mulți din cetățeni și-au plătit amenzile dar nu au trimis dovada plății la poliție, ori atunci când poliția nu a ținut cont de dovada plății și a trimis către instituțiile abilitate amenzile pentru punerea în executare, deoarece sunt situații în care persoana fizică achită amenda contravențională la bugetul local al unei unități administrativ-teritoriale, alta decât cea de domiciliu.
Lasa un raspuns