Aici oamenii simt și trăiesc frumos, asemeni locului unde s-au născut. Păstrează sărbătorile cu sfințenie și au grijă ca de comori de ceea ce au primit de la înaintașii lor. Balul Gospodarilor din această comună reprezintă astăzi o manifestare unică în țara noastră, care adună în fiecare an, aproape toți localnicii de aici la un loc. Îmbrăcați în costume populare, unele mai frumoase ca celelalte, albe ca spuma laptelui, cu model specific acestei zone, gospodarii din Fundu Moldovei, lasă grijile cotidiene la o parte pentru câteva ore și se distrează. La fel s-a întâmplat și anul acesta când a avut loc o nouă ediție a „Balului Gospodarilor”, la căminul din satul Botuș.
Dorin Cocârță, tezaurul uman viu din Fundu Moldovei
Dorin Cocârță este omul care, timp de 60 de ani, i-a învățat pe cei din jurul său, cei mai frumoși pași de dans. Nu este totul doar să faci corect pașii spune el, ci mai contează și alte aspecte. Astăzi, omul care a păstrat tradiția neschimbată zeci de ani, i-a predat ștafeta nepotului său, însă i-a îndemnat pe tineri să vină la el să îi învețe, cât mai trăiește, pentru că o va face cu tot dragul, ca și până acum.
„Vreau să vă comunic că acum se împlinesc 42 de ani de când a fost organizat primul bal al gospodarilor din comuna Fundu Moldovei, bal pe care l-am organizat chiar eu. Atunci au venit oamenii la bal «de-a vestea și de-a povestea». Balul a început sâmbătă seara și s-a terminat de-abia duminică seara. Toți oamenii s-au distrat frumos, au cântat și au și plâns, pentru că au crezut că nu vor mai vedea un asemenea bal. Astăzi eu mă bucur când văd atâția gospodari îmbrăcați în costume populare, la fel cum mă bucur de faptul că, în toată România s-a răspândit acest bal. Cel mai frumos lucru pe care îl are un om este starea de spirit frumoasă. Aceasta și sănătatea sunt cele mai mari bogății”, a transmis Dorin Cocârță.
Acesta a primit și o diplomă de excelență din partea primarului de aici, în semn de prețuire pentru tot ce a făcut pentru comuna Fundu Moldovei.
„Dorin Cocârță merită mult mai mult timp și mult mai mai multă atenție, dar acesta este cel mai bun moment pentru a-i arăta prețuirea noastră, a comunității din Fundu Moldovei. Noi i-am pregătit o mică atenție din partea Consiliului Local, precum și o Diplomă de Excelență. Este ca o completare dacă vreți, la titlul de «tezaur uman viu», titlu pe care l-a primit de la președintele României, Klaus Iohannis. Îi dorim multă sănătate și vreau să îl asigur de toată prețuirea noastră”, a declarat primarul comunei Fundu Moldovei, Tudor Zdrob.
Dinu Iancu Sălăjanu, impresionat de ceea ce a văzut la Fundu Moldovei
Invitatul de onoare al balului de anul acesta de la Fundu Moldovei a fost cunoscutul interpret de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu. Acesta s-a declarat impresionat de frumusețea costumelor, dar și de modul în care aleg acești oameni să păstreze tradițiile.
Dacă astăzi la Balul Gospodarilor din comuna Fundu Moldovei, vezi sute de bărbați jucând Arcanul în aceiași pași, dacă astăzi vezi sute de oameni din această comună îmbrăcați în straie populare este semn că aici oamenii vor păstra aceste tradiții și peste ani, pentru că iubesc frumosul și autenticul.
Mai multe fotografii de la Balul Gospodarilor
Lasa un raspuns