Este profesor şi coordonator de voluntari şi spune că cea mai bună lecţie este exemplul personal. Orele şi activităţile sale sunt un spaţiu deschis şi democratic, unde evaluarea formativă este normă. Așa reușește Daniela Luminița Ceredeev să formeze oamenii de mâine de la școala din Vatra Moldoviței.
Desemnată „Profesorul Anului” la Gala Premiilor în Educație, precum și „Mentor pentru Excelență în Educație”, dar și „Coordonatorul de voluntari al anului 2015”, profesoara de la Vatra Moldoviței reușește să îi cucerească pe cei din jurul său cu blândețea și frumusețea sufletului său. Drept dovadă, de curând aceasta a fost nominalizată în Liga Profesorilor Excepționali.
„Sunt profesor de peste 20 de ani şi mă conving zilnic că Cerul m-a iubit atunci când mi-a încredinţat această şansă. Iubesc oamenii, profesia şi fiecare copil pe care îl întâlnesc este pentru mine o minunată şi irepetabilă lecţie de viaţă. Nu ştiu dacă aş putea numi o anume motivaţie de a deveni profesor. Eram pe atunci o tânără care visa şi credea că pasiunea pentru ceea ce faci e cheia oricărei reuşite şi că dacă tu crezi cu adevărat în tot ceea ce e bine şi frumos şi înălţător în oameni, atunci binele şi frumosul şi omenia vin de la sine. Cred că profesia aceasta m-a ales pe mine şi sunt recunoscătoare fiecărei clipe din cariera mea de profesor. Aş minţi dacă aş spune că totul a fost uşor, că zilele mele s-au înlănţuit firesc şi simplu şi lipsit de griji, că nu am avut parte de suferinţă şi dezamăgiri şi că nu m-a încercat niciodată gândul de a abandona catedra, dar toate acestea n-au avut preţ decât o clipă şi am primit de la fiecare înţelepciunea de a învăţa despre mine, despre oameni şi despre viaţă”, spune Daniela Ceredeev.
Aceasta și-a asumat o anume formă de apostolat, aceea de a-i ajuta pe copii să se descopere, să se dezvăluie lumii, să înveţe să se arate lumii exact aşa cum sunt, să înveţe încrederea de sine şi să lupte pentru reuşita lor în viaţă.
„Am ştiut că le pot fi dascăl şi prieten, mentor şi model, prietenă şi soră şi mamă. Şi m-am străduit să nu-i dezamăgesc”, a mai adăugat ea.
„Susţine ascultarea activă, acceptă opiniile noastre şi ţine cont de personalitatea fiecăruia, nu este de acord cu umilirea nimănui, corectează abaterile de comportament în mod transparent şi cu o atitudine pozitivă, ne încurajează să spunem «pot şi eu» şi să fim pozitivi în toate, utilizează un limbaj activizant, face mai curând sugestii decât să dea ordine, ni se adresează întotdeauna folosind întotdeauna prenumele noastre, încurajează şi laudă orice încercare de a face ceva, oferă feedback pozitiv şi constructiv, foloseşte un limbaj şi terminologii simple, nu compară elevii între ei, încurajează creativitatea, chiar dacă programele şcolare obligă uneori la sufocarea personalității copiilor, conştientizează faptul că pentru cei din faţa catedrei este un model”, spun copiii de la școala din Vatra Moldoviței.
Ştie că orice copil, ca şi adulţii de altfel, nu primeşte cu uşurinţă eşecurile şi dezaprobarea celor din jur şi are grijă să ofere feedback direct, imediat şi personalizat de fiecare dată; are grijă să ne acorde timp să ne autoevaluăm şi e un coach desăvârşit. Se întâmplă adeseori ca foşti elevi ai săi să vină, ani de-a rândul după ce-şi termină studiile, să-i vorbească despre ceea ce au realizat, despre preocupările lor, dar şi despre dezamăgiri şi insatisfacţii, cu un tonus optimist şi echilibrat, obiectiv şi neincriminatoriu.
„Îmi amintesc și astăzi că simpla sa prezență în mijlocul nostru «impunea» respect. Este un om pe care n-ai cum să-l uiți și un om în prezența căruia n-ai cum să fii decât cel mai bun. O iubesc și astăzi, la fel de mult ca atunci când primeam la sfârșit de an diplomă de excelență pentru merite deosebite la învățătură”, a declarat pentru Suceava Live, o fostă elevă de-a acesteia.
Daniela Luminița – Ceredeev voluntariază din 2008 în mai multe organizaţii ale societăţii civile: membru fondator şi membru CD Fundaţia româno-belgiene The Open Network for the community developement (TON); membru fondator Asociaţia Proiect Pro Europa; membru Federaţia ce Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România (VOLUM); membru Asociaţia de Ajutor Mutual (ADAM) Moldoviţa; coordonator Grupul Local de Tineret Ciumârna.
În toate aceste organizaţii coordonează activităţi cu caracter socio-umanitar pentru copii şi tineri, pentru vârstnici aflaţi în dificultate şi pentru persoane cu nevoi speciale după modelul internaţional al mutualităţii.
Pe profesoara de la Vatra Moldoviței o puteți vota pe site-ul Fundației Dan Voiculescu, secțiunea Programe/ Liga Profesorilor Excepționali sau direct, accesând link-ul: http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2016/05/ceredeev-daniela/.
Lasa un raspuns