În baza Acordului privind libera circulație a persoanelor, semnat între Elveția și Uniunea Europeană, de la 1 iunie 2016 sunt ridicate restricțiile impuse cetățenilor români (și bulgari) pe piața muncii din Elveția.
În consecință, accesul cetățenilor români pe piața muncii din Elveția nu mai este limitat prin contingente, iar principiul priorităţii naţionale nu va mai fi aplicat, în cazul angajării unui cetățean român în Confederație. În cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elvețian va putea activa o clauză de salvgardare valabilă până la 31 mai 2019.
Persoanele care doresc să rămână în Elveția pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, în vederea desfășurării unei activități lucrative, trebuie să solicite un permis de ședere.
Eliberarea permiselor de ședere este de competența autorităților cantonale. Informații detaliate despre formalitățile administrative aplicabile fiecărei solicitări (locul unde se depune solicitarea, formularele disponibile, etc.) pot fi obținute de la autoritățile cantonale competente.
Informaţii privind accesul pe piaţa forţei de muncă elveţiene, precum şi informaţii referitoare la recunoaşterea calificărilor profesionale pot fi consultate pe site-ul Ambasadei României la Berna.
În contextul în care Suceava deține unul din locurile fruntașe în ceea ce privește persoanele care preferă se plece din țară, se pare că această tendință va mai cunoaște ceva creșteri.
La nivel județean, aproape 50.000 de suceveni sunt plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, aproximativ 10.000 au lăsat nu mai puțin de 9.000 de copii în grija familiei, în timp ce unul sau ambii părinți au ales să muncească peste hotare. Trendul nu este pe o pantă descendentă, drept pentru care se așteaptă ca numărul sucevenilor care pleacă să crească în continuare, mai ales că de acum este deschisă și piața muncii din Elveția.
Lasa un raspuns