„Vă supun atenției un proiect mare la care ne propunem să avem deschiderea pe data de 31 iulie, cu manifestări ce au loc pentru «Luna Diasporei». Județul Suceava are un număr însemnat, și anume peste 100.000 de oameni care lucrează în Europa, oameni care vin acasă în luna august și am socotit că avem obligația morală, noi ca instituție, să oferim o atenție cuvenită Diasporei, celor care, în mare parte au familii acasă, au copii acasă. Începând cu data de 1 august vom avea mai multe întâlniri specifice cu românii din Diaspora”, a spus Gheorghe Flutur.
La acest capitol s-a încadrat și aprobarea sumei care urmează să fie cheltuită pentru „Luna Diasporei”. Suma de 55.000 de lei, pentru un proiect care se dorește a fi unul de succes, este insuficientă, iar același lucru consideră și unii consilieri județeni.
„Țin minte că în anul 2008 ați mai făcut o astfel de acțiune, care a avut loc doar în acel an. Bănuiesc că nu e o componentă electorală în spate, cu Diaspora. Statistic vorbind, în anul 2002 erau plecați 712.000 locuitori, iar în 2011, 630.000 de locuitori. Apreciez această inițiativă și consider că e de bun augur, însă o văd foarte puțin bugetată. Propuneți în expunerea de motive alocarea sumei de 55.000 de lei. Știți ce înseamnă asta? O mașină second-hand, de 11.000 de euro. Atât pentru Diaspora. Cred că Diaspora merită mai mult. 11.000 de euro sunt banii pe care un sucevean îi trimite acasă într-un an. Atât putem pune pentru ei? Am observat că mai este un proiect în care se va cheltui suma de 120.000 pentru a merge la München la o expoziție, cu cinci oameni pe o perioadă de trei zile”, a subliniat consilierul județean, Cătălin Nechifor.
La rândul său, consilierul județean Mihai Grozavu consideră că cea mai mare problemă cu care se confruntă sucevenii plecați în străinătatea sunt locurile de muncă.
„Acțiunile din luna august au avut loc și înainte, cu scopul de a atrage sucevenii de a veni acasă la aceste manifestări culturale. Atât Cetatea de Scaun a Sucevei cât și Muzeul de Istorie sunt obiective de investiții pentru tot publicul și pentru toți locuitorii județului. Nu putem să definim ca investiție într-un culoar precis cum ar fi Diaspora. Toți înțeleg până la urmă Diaspora, iar Diaspora ca explicație nu acoperă români de pretutindeni sau români de peste hotare, cum ar fi cei din zona Cernăuțiului și ai Moldovei. În expunere aveți precizări care consider că vor rămâne în istorie: toate întâlnirile pe care le-ați menționat în program pot rămâne în program, dar nu în expunerea de motive. Ați precizat că toate fondurile pentru Muzeul de Istorie au fost de la Uniunea Europeană. Este greșit, deoarece Consiliul Județean din toată suma de investiții a luat parte cu 13 milioane de lei. De asemenea, sunt numeroase probleme pe plan local și anume lipsa locurilor de muncă”.
Consilierul județean a precizat că degeaba vor avea loc întâlniri dacă nu se va ajunge la un final fericit pentru toată lumea.
Consilierul județean Alexandru Rădulescu crede că cei din Diaspora vor fi păcăliți cu acest proiect.
„Dacă aprobăm un astfel de proiect cu acest conținut și cu acest program, cei din Diaspora vor crede că pentru ei, în mod special, s-a renovat Muzeul Bucovinei și Cetatea de Scaun a Sucevei. Vor considera că am făcut acest lucru și aceste manifestări special pentru ei. Eu cred că îi păcălim puțin cu așa ceva și nu cred că inaugurăm pentru Diaspora Muzeul Bucovinei, ci pentru toți”, a încheiat Rădulescu.
În replică, Flutur a subliniat faptul că fiecare vine cu anumite priorități, cu ceea ce a promis populației. Iar în acest context, încearcă să pună în practică acest proiect.
În discuțiile ce au avut loc, consilierul județean Ioan Cușnir, a propus ca luna august să nu se mai numească „Luna diasporei”, ci „Luna românilor de pretutindeni”.
În încheiere, grupul consilierilor PSD a precizat că votează acest proiect și și-a exprimat regretul că suma alocată este total insuficientă.
Expo Real 2016 ne costă 120.000 de lei
Tot în cadrul ședinței de Consiliu Județean s-a aprobat și suma 120.000 de lei, care urmează să fie cheltuită odată cu participarea județului Suceava la Expo Real 2016.
„ A apărut o oportunitate și anume prezența Consiliului Județean Suceava, împreună cu Primăria Orașului Siret, la una dintre cele mai mari expoziții din lume, Expo Real 2016, de la München, expoziție care are în special teme privind promovarea mediului de afaceri. Am avut o discuție cu reprezentanții Primăriei Siret care au ca temă promovarea parcului industrial din zona liberă Siret. Tot vorbim despre aceste parcuri industriale, însă acestea trebuie puse și în practică”, a menționat Flutur.
La rândul său, consilierul județean Cătălin Nechifor i-a cerut lui Flutur să precizeze cu ce suma va participa Primăria Siret în calitate de co-expozant, subliniind că suma alocată este prea mare.
Lasa un raspuns