Duminică, 31 iulie, la Muzeul de Istorie Suceava, în prezența președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a delegațiilor din Germania, Ucraina și Republica Moldova și a unor invitați de seamă din România, a avut loc un dublu eveniment: redeschiderea Muzeului de Istorie din Suceava și lansarea programului „Hai în Bucovina!”.

„Muzeul de Istorie a suportat o consolidare și o dotare pe fonduri europene, iar acum îl redeschidem pentru public. Fondurile alocate pentru consolidare se ridică la 12 milioane de euro. (…) Vreau să îi mulțumesc cu această ocazie directorului muzeului, Emil Ursu, și întregii echipe pentru efortul depus”, a declarat Flutur.

De asemenea, tot la Muzeul de Istorie din Suceava, președintele CJ Suceava a lansat proiectul „Luna Diasporei”, proiect care face parte din programul „Hai în Bucovina!”. Gheorghe Flutur a precizat că în luna august vor avea loc multe întrevederi cu reprezentanții comunităților de români din afara granițelor împreună cu cei ai Ministerului de Externe, ai Autorităților Electorale Permanente, ai Ministerului Turismului și ai autorităților publice județene.

IMG_5189Prezent la acest eveniment, președintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichart, a declarat că muzeul de la Suceava prezintă două aspecte, unul regional și unul național.

„Aspectul național se referă la întreaga istorie a României, a statului român, iar istoria regională se referă la realizările specifice acestei zone. Muzeul este un aspect foarte important al patriei respective. Poate că termenul patrie are o altă dimensiune, dar înseamnă foarte mult pentru locuitorii țării respective. Patria înseamnă locul în care putem să ne dezvoltăm și locul în care ne simțim cel mai bine”, a declarat președintele regiunii Schwaben.

Acesta a subliniat că muzeul nu înseamnă doar case și documente, și de aceea recomandă vizitatorilor să stabilească o legătură cu patria, deoarece, practic, muzeul reprezintă patria lor.

„Vă felicit pentru munca pe care ați depus-o și urez muzeului să aibă cât mai mulți vizitatori, care să stabilească o legătură cu patria lor și, prin intermediul acestui proiect, să vină cât mai mulți spre patria lor, spre sufletul lor”, a încheiat Jurgen Reichart.

La rândul său, Alexandr Fisciuk, guvernatorul regiunii Cernăuți, a precizat că este onorat să participe la acest eveniment.

„Ceea ce faceți dumneavoastră acum faceți pentru generațiile viitoare. Este foarte important să păstrăm comoara trecutului, să o multiplicăm și să o dăruim generațiilor viitoare”, a susținut Fisciuk.

IMG_5387De asemenea, președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean a declarat că și consiliul de la Cernăuți face toate eforturile posibile astfel încât cultura tradițională bucovineană să fie transmisă către toate Europa.

Primarul orașului Cernăuți, Oleki Kaspruk, a subliniat că locuitorii din Bucovina au cu ce să se mândrească și ce să le arate turiștilor.

„Bucovina este o regiune unică prin istoria sa, prin peisajul său, prin natura geografică, prin oamenii săi”, a declarat Kaspruk.

După manifestările din cadrul Muzeului de Istorie, oaspeții au vizitat Muzeului Satului Bucovinean unde a avut loc „Târgul Meșterilor Populari”, după care au vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei unde au fost întâmpinați cu 12 salve de tun, moment ce a marcat deschiderea expoziției permanente din cadrul cetății.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.