Constituirea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani a fost semnată joi, 20 noiembrie 2016. Potrivit președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, acest cluster are o importanță majoră pentru zona noastră, întrucât în ultimii ani, doar două astfel de proiecte au fost promovate în Suceava și Botoșani.

 

Din comitetul de conducere al Clusterului fac parte prorectorul Universității Ștefan cel Mare Suceava, Mihai Dimian, care este președintele grupării, Eugen Țurcanu, reprezentant al Consiliului Municipal Botoșani, care a preluat funcția de vicepreședinte, precum și reprezentanți ai instituțiilor județene și locale din Suceava și Botoșani, dar și oameni de afaceri.

„Astăzi (20 octombrie n.r.) la Suceava, s-a semnat constituirea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani, care are 20 de membri.  Este vorba despre Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Consiliul Județean Suceava, Consiliile Municipale Suceava și Botoșani, Camerele de Comerț și Industrie Suceava și Botoșani și mai mulți oameni de afaceri. De asemenea, a fost ales și un bord de conducere și un colegiu director cu președinte – prorectorul USV, Mihai Dimian și vicepreședinte – Eugen Țurcanu, reprezentant al Consiliului Municipal Botoșani și membri în echipa de conducere: Consiliul Județean și Consiliul Municipal Suceava, Camerele de Comerț Suceava și Botoșani și trei oameni de afaceri, dintre care unul din Botoșani și doi din Suceava. Este un cluster extrem de important pentru zona noastră, pentru că dacă ne uităm în urmă, județele Suceava și Botoșani au accesat doar două clustere, unul la Suceava, la nivel de Universitate și unul la Botoșani – o firmă”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Clusterul reprezintă o concentrare geografică de companii interconectate, furnizori specializaţi, prestatori de servicii, firme din industriile conexe şi instituţii asociate dintr-un anumit domeniu de activitate, care colaborează sub o strategie comună de dezvoltare, dar care rămân în competiţie şi aduc un aport semnificativ în dezvoltarea locală şi regională. De multe ori, clusterele se extind în aval către diverse canale de distribuţie şi clienţi sau lateral către producători de produse complementare şi către industrii înrudite prin calificări sau tehnologii comune.

„Aceste organisme care adună la un loc mediul de afaceri, administrația publică și universitățile pot fi mai puternice, se pot informa, pot avea acces la resursă umană calificată, se pot adapta pe piață la informații, pentru că acestea sunt într-o permanentă schimbare, de asemenea, au mai multe oportunități de proiecte și de investiții. Totodată, sunt mai mulți bani la orizont pentru care sunt eligibile aceste clustere”, a adăugat Gheorghe Flutur.

El a mai arătat că în perioada imediat următoare se vor pune bazele unui cluster împreună cu universitatea suceveană.

„În continuare se va depune proiectul unui Laborator de Certificare a Produselor Agroalimentare. Este nevoie de așa ceva, dacă ne gândim la acest mare proiect de industrie alimentară pe care l-am prezentat și la München, pentru ca zona noastră să poată să achiziționeze și să proceseze și să facă export de produse din zonă și, în special, produse din carne. Sunt bucuros să salut acest prim cluster în care și Consiliul Județean este partener și, așteptăm de aici în colo, cât mai multe proiecte pentru perioada care urmează”, a conchis președintele Flutur.

Proximitatea geografică, culturală și instituțională oferă companiilor posibilitatea de a dezvolta parteneriate, le asigură accesul la o mai bună informare, stimulente puternice și alte avantaje care sunt mai dificil de obținut în cazul în care s-ar afla la o distanță însemnată.

Clusterele mai sunt denumite și ,,poli de competitivitate” și exprimă concentrarea intreprinderilor publice sau private, a centrelor de cercetare și a instituțiilor de învățământ din punct de vedere al poziției geografice. Ele sunt asociate sub forma unui parteneriat și sunt supuse unei strategii de dezvoltare comune. Clusterul este reglementat și de legislația din Romnia: o grupare de producători, utilizatori și beneficiari în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din Uniunea Europeană în vederea creșterii competitivității operatorilor economici.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.