Plecat dintr-o familie simplă din Preutești, spune despre el că a intrat în facultate având în garderobă un singur sacou și cu același sacou a și absolvit. Acum este întreprinzător privat de succes în domeniul agricol, în zona Fălticeni. N-a uitat de unde a plecat și asta se vede în modul în care lucrează cu oamenii.
A luat decizia să candideze, revoltat de faptul că Suceava își pierde pădurile, nu-și apreciază bogățiile apelor și solului și nu-și organizează pomicultura. Consideră inadmisibil ca puținul teren fertil din județul nostru să fie cumpărat pe nimic, bucățică cu bucățică, de Grupul Schweighofer pentru a planta salcie și plop energetic. Dan Dumitru spune că „fertilitatea solului se distruge plantând astfel de specii producătoare de energie, iar peste 10-15 ani, austriecii vor pleca, pe când noi vom rămâne și fără păduri, și fără teren bun pentru agricultură. De ce nu înlocuiesc ei zonele defrișate din pădurile de fag? Pentru că nu le pasă. În curând vom fi doar cu numele Țara Fagilor. Vreți să vă spun în cât timp se formează 1 cm³ de humus? În 100 de ani. Iar noi ne batem joc de pământul acesta, și așa puțin în Suceava. La fel, ne batem joc de zona pomicolă de la Fălticeni, merele noastre neavând loc nici în supermarketuri, nici în programele pentru școli. Știți de ce? Pentru că nimănui nu i-a păsat să organizeze o piață de gros. Iazurile, altă problemă. Avem sute de hectare de iazuri, dar nu suntem în stare să facem industrie piscicolă. De-asta vreau să ajung în Parlament: ca să schimb lucrurile care merg prost. Putem ieși din sărăcie, știu cum să procedez, căci asta e meseria mea. M-am săturat să stau și să privesc cum acest teritoriu iubit de Dumnezeu se distruge prin nepăsarea unora fără nici un Dumnezeu”, adaugă Dan Dumitru.
Dan Dumitru, sprijin pentru oamenii din zona Fălticeni
„Nu știu ce înseamnă a lucra în administrație, nu știu ce înseamnă a lucra pentru statul român. În anul 2008 am considerat că este momentul să începem un business propriu. Profesia nu am trădat-o, sunt inginer agronom, și în zona Fălticeniului am început să strângem metru cu metru, bucată cu bucată de pământ, pentru a închega astăzi o exploatație agricolă care însumează aproximativ 400 de hectare de teren. În urma acestor activități beneficiază cetățenii proprietari de teren, care mi-l dau spre exploatare, cât și noi, ca activitate economică. Ținând cont de faptul că județul Suceava este un județ preponderent agrar, sau zona Fălticeniului este o zonă preponderent agrară, terenurile sunt foarte mici și este foarte greu de lucrat. Sunt greu de convins oamenii să îți dea spre exploatare terenul. Unii dintre proprietari preferă să țină terenurile nelucrate, primesc ajutoarele de stat și noi plătim taxe și impozite. Acest fapt m-a determinat să fac acest lucru, fiind un om de dreapta, consider că este nedrept ca acei oameni să facă acest lucru. Agricultura este o lume mirifică, producem mâncare pentru omenire. Dacă nu îmbini latura tehnică cu cea economică, în acest segment, nu poți reuși. Sunt foarte multe probleme în această zonă, de aceea am și luat hotărârea să mă implic în politică și să susțin cauza. Pentru că, chiar trebuie cu adevărat să schimbăm ceva. Vin din una din cele mai sărace zone din județ, zona Fălticeniului, din care astăzi lipsesc cu desăvârșire toate ramurile industriei. Avem doar o singură industrie: industria «transporturilor», care nu face decât să transporte oamenii în Occident și să îi aducă înapoi”, a declarat candidatul PMP.
Cum arată modernizarea țării în opinia candidatului PMP
Candidatul Dan Dumitru subliniază faptul că gradul de civilizație a unui om nu este reflectat numai de faptul că are o șosea, ci ar trebui să se plece de la consumul de săpun și apă.
„Facem o șosea și nu avem apă, sau încercăm să facem o șosea cu muncitori străini în loc să îi educăm pe ai noștri să muncească. Străinii au dezvoltat un cult al muncii, noi am dezvoltat un cult al emigrării. Eu, ca întreprinzător privat, oricât aș vrea să fac, nefiind susținut de către stat, pot să îi ofer orice. Într-un final este nepregătit, școlile profesionale lipsesc cu desăvârșire. Județul Suceava, prin excelența lui, ar putea face mult mai mult în acest segment, dar ne împiedică modul cum suntem conduși. Trebuie să încercăm să dezvoltăm toate segmentele: zootehnie, cultura cerealelor, pomicultura. În pomicultură, în zona Fălticeniului au dispărut peste 60% din suprafețele cultivate acum 20 de ani. Sunt astăzi pomicultori în zona Fălticeniului care fac import de măr din Polonia. Este o mare crimă. Sunt un pionier al politicii locale. În ianuarie am luat această hotărâre, după ce am cochetat cu ideea vreo 4-5 ani. Mi-am zis că după ce mă voi «coace» profesional în domeniul meu, voi încerca să-mi impun ceea ce am învățat atât din școală cât și în practică. În Partidul Mișcarea Populară îmi regăsesc locul în ceea ce privește agricultura noastră, pentru a transpune mai departe proiectele pe care le avem și proiectele care sunt necesare zonei. Nu putem face în zona Fălticeniului turism balnear, dar putem face agricultură. Haideți să facem la Fălticeni pomicultură, haideți să facem la Vatra Dornei creșterea animalelor, la Gura Humorului să punem ovinele. Acestea sunt lucrurile care mă determină, mă determină să ajung acolo, să pot genera idei de proiecte, să pot genera proiecte, să le susținem și ulterior să le transmitem populației. Vreau să reprezint, nu neapărat zona rurală, dar preponderent zona rurală, pentru că eu vin de acolo și îi înțeleg foarte bine”, a mai spus Dan Dumitru, candidatul PMP la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Lista PMP se află la poziția nr. 8 pe buletinul de vot la alegerile din 11 decembrie.
Firma Holzindustrie Schweighofer nu deţine pe raza judeţului Suceava culturi energetice de salcie, plopi sau oricare altă specie rapid crescătoare.