„Cele mai recente date statistice cu privire la românii plecați la muncă în străinătate relevă informații cât se poate de îngrijorătoare cu privire la efectele generate asupra celor mai importanți membri ai familiei – copiii. Astfel, peste 100.000 de copii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Mai mult, pentru aproximativ 20.000 de copii, ambii părinți sunt plecați din țară pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Începând cu anul 2009, legislația cu privire la ocrotirea drepturilor copiilor aflați în risc social sau care se află în situația absenței unuia dintre părinți sau chiar a ambilor părinți a evoluat favorabil, autoritățile publice abilitate cu protecția drepturilor copilului au căpătat competențe suplimentare. Mai mult, semnalarea oricărui copil aflat în situație de risc social sau a oricărui părinte care părăsește țara pentru o perioadă îndelungată a devenit o obligație. Atât a părinților, cât și a autorităților, care ar trebui să monitorizeze evoluția acestor copii sau intră în contact direct cu ei. Din păcate, deși cadrul normativ este adaptat situației actuale și este destul de adecvat unei monitorizări corecte și eficiente a situației copiilor/elevilor, cea mai mare parte a acestora au reale dificultăți în a se dezvolta corespunzător și, mai ales, a frecventa cursurile școlare”, a transmis deputatul Dumitru Mihalescul.
Având în vedere faptul că Legea nr. 257/2013 obligă nu numai reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Copilului într-o responsabilitate superioară față de viața acestor copii, ci toate instituțiile, inclusiv reprezentanții unităților școlare, Mihalescul dorește să afle câte acțiuni de monitorizare a copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate un întreprins direcțiile județene pentru protecția copilului în anul 2016.
„Având în vedere faptul că județul Suceava reprezintă un bazin migraționist extrem de important față de media națională, câte asemenea acțiuni au fost întreprinse de către direcția județeană Suceava în cursul anului 2016? Care sunt principalele concluzii ale acestor evaluări?”, a întrebat Dumitru Mihalescul.
Deputatul PNL de Suceava dorește să afle, în condițiile în care unitățile de învățământ intră în contact direct cu elevii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, care sunt acțiunile inspectoratelor școlare județene, în vederea sprijinirii acestora pentru a frecventa constant și fără întreruperi cursurile școlii.
De asemenea, având în vedere faptul că nu toate situațiile în care unul sau ambii părinți sunt plecați în străinătate sunt rapoarte, deputatul mai cere și precizarea estimărilor instituțiilor din subordine cu privire la numărul de copii care se află în risc, dar care nu sunt nici raportate nici monitorizate.