Echipamente medicale în valoare de 46.000 de euro, printre care o masă de reanimare cu modul de resuscitare, un ecograf pediatric, un incubator şi un monitor de funcţii vitale, au fost donate, joi, 18 mai, Spitalului Municipal Rădăuţi şi Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, prin programul de combatere a mortalităţii infantile al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Este cea de-a cincea dotare pe care organizaţia o face în judeţul Suceava, judeţ în care rata mortalităţii infantile este de 10, 1 la mia de copii născuţi vii, faţă de 8 la mie, media pe ţară în 2015. Achiziţia echipamentelor medicale a fost posibilă cu sprijinul companiei Egger.

În cei şase ani de când Salvaţi Copiii derulează amplul program de reducere a mortalităţii infantile, rata acesteia plasând România pe primul loc din Uniunea Europeană, au fost dotate şi maternităţile din Câmpulung Moldovenesc, Suceava şi Vatra Dornei, precum şi cabinetul medical din Pătrăuţi, cu echipamente în valoare totală de 52.000 de euro.

Când am pornit pe acest drum al combaterii mortalităţii infantile nu am intuit adevărata dimensiune a fenomenului. Pe teren, am înţeles câtă nevoie este de dotarea maternităţilor, pentru că mulţi copii născuţi prematur nu supravieţuiau, în lipsa aparaturii medicale care să îi ajute. De aceea, nu ne-am oprit am dezvoltat programul în întreaga ţară. Este crucial să ajungem în toate maternităţile care au nevoie de sprijin şi, în strâns parteneriat cu medicii, nişte medici extraordinari, lucrăm zi de zi pentru identificarea vulnerabilităţilor şi apoi a fondurilor necesare dotărilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Astfel, medicii de la Spitalul Municipal Rădăuţi, care au îngrijit anul trecut 75 de prematuri, dintre cei 1.213 de copii născuţi aici, vor avea la dispoziţie aparatură medicală indispensabilă salvării copiilor născuţi înainte de termen: o masă de reanimare cu modul de resuscitare, un ecograf pediatric şi un bilirubinometru, a căror valoare se ridică la 32.000 de euro.

Doctorul Andreea Melinte, şeful Secţiei de neonatologie de la Spitalul Municipal de Urgenţă Rădăuţi, a explicat necesitatea ca medicii să aibă la îndemână tot instrumentarul medical fără de care supravieţuirea prematurilor ar fi problematică: „Fiecare moment este prețios atunci când vine vorba despre un nou-născut, mai ales dacă acesta este născut înainte de termen. Prematurul poate oferi oricând surprize neplăcute. Atunci când se ridică problema unei reanimări a stabilizării unui nou-născut prematur, în afara unei echipe medicale eficiente, un rol primordial îl ocupă şi aparatura de care aceasta dispune„.

O masă radiantă performantă, care poate asigura temperatura pe toată durata reanimării, dotată cu modul de resuscitare modern, prin care pot fi monitorizate atât presiunile de ventilație şi concentrația de oxigen administrate, este esențială pentru supraviețuirea unui nou-născut prematur”, a adăugat medicul.

Mai mult, a explicat doctorul Andreea Melinte, prematurii, mai ales cei care au o greutate foarte mică la naştere, pot prezenta complicaţii neurologice, care ar putea trece neobservate dacă maternitatea nu dispune de un ecograf.

Tot joi, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului a fost dotat de Salvaţi Copiii România cu un monitor de funcţii vitale, un aspirator de secreţii, un incubator şi un injectomat. Investiţia, în valoare de 14.000 de euro, va permite ca nou-născuţii prematur să poată fi îngrijiţi aici: în 2016, pentru 12 copii născuţi în maternitate, dintr-un total de 226, s-a luat decizia transferării la alte unităţi medicale.

Dr. Corneliu Dumitrache, medic primar pediatru, coordonatorul Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Orăşenesc Gura Humorului a precizat că unitatea medicală deserveşte locuitorii oraşului şi încă 12 comune limitrofe. „Ajutorul primit de compartimentul de neonatologie prin donaţiile efectuate cu sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii şi companiei Egger este de un real folos pentru noi, în vederea ridicării standardelor de calitate a serviciilor medicale oferite de către spitalul nostru tuturor celor care ni se adresează. Donaţia care a fost făcută a acoperit o plajă largă de tehnică medicală necesară pentru îngrijirea nou-născuţilor cu probleme, atât în sala de naştere, cât și ulterior. De asemenea, aparatura medicală ne poate permite o stabilizare pe transport mai bună pentru nou-născuţii ce necesită transfer către o unitate de neonatologie de rang superior„, a spus acesta.