Noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, este un personaj neconvențional din toate punctele de vedere.

Victoria sa în alegeri pare rodul unei întâmplări, având în vedere că n-are în spate niciun partid politic (mişcarea sa, En Marche, e o formațiune aproape fantomă) și e neobișnuit de tânăr pentru o asemenea demnitate politică. Pe de altă parte, căsătoria sa cu Brigitte Trogneux, o femeie care ar putea să-i fie mamă, teoretic ar fi trebuit să-l depuncteze în ochii opiniei publice. Și totuși a câștigat detașat în fața lui Marine Le Pen.

Prezența în preajma sa a lui Jacques Attali (personaj din anturajul lui George Soros, fost consilier al lui François Mitterrand și  Nicolas Sarkozy, autor al best-seller-ului „Scurtă istorie a viitorului”) poate desluși însă cât de „întâmplătoare” e „întâmplarea” ascensiunii politice a lui Macron. Dezvăluirile incendiare făcute de hackeri spre sfârșitul campaniei electorale (finanțate, conform acestor dezvăluiri, de George Soros) despre afacerile sale dubioase n-au avut efectul scontat.

Hackerii (localizați, se pare, în Ucraina) reușiseră să spargă mai multe conturi de e-mail ale lui Macron și ale companiilor cu care are de-a face. Nu mai puțin de 9 GB de date au fost copiate și difuzate pe internet, pe rețeaua Twitter, sub numele EMLEAKS sau #Macronleaks, scrie Sputnik.

Două dintre aceste documente demonstrează faptul că Macron își tranfera banii dintr-o firmă în First Caribbean International Bank, o bancă devenită celebră anul trecut, prin dezvăluirea fondurilor imense depuse acolo de mai multe celebrități pentru a scăpa de impozitare. Și în cazul lui Macron, comentariile și materialele de pe internet vorbesc despre „o adevărată schemă a evaziunii”.

 

Autoritățile franceze au intervenit însă și au cerut ca aceste materiale să nu fie luate în seamă și să nu fie difuzate. S-a spus și că multe dintre materialele piratate sunt falsuri. Cu toate acestea, este de menționat că, la sfârșitul lunii ianuarie, s-a făcut o altă spargere a mail-ului și a computerelor lui George Soros de această dată. S-a extras o cantitate enormă de date, peste 2500 de documente, din care rezulta modul în care Soros încerca să țină sub control Franța și să influențeze Rusia.

 

Cât privește scandalul iubirii „interzise” dintre Emmanuel Macron și Brigitte Trogneux (dragostea dintre un elev și o profesoară, finalizată, în cele din urmă, printr-o căsătorie), aceasta merită o atenție separată, pentru a „vasculariza” tabloul eclectic al drumului spre culmi al actualului președinte. Povestea are toate ingredientele unui scenariu de Hollywood.

Scandalul a început o dată cu publicarea, pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail, a unui set de fotografii inedite care îl prezintă pe Emmanuel Macron la vârsta de 15 de ani, în timp ce o săruta pe obraz, la finalul unei reprezentaţii teatrale, pe Brigitte Trogneux, profesoara cu 24 de ani mai mare decât el. Brigitte Trogneux, care avea pe atunci vârsta de 40 de ani (în prezent are 64 de ani, și este bunica a şapte nepoţi) era profesoară de dramaturgie în liceul în care studia Emmanuel Macron.

Un reporter a întrebat-o pe Brigitte Trogneux, în 2016, dacă Macron este un politician bun, iar soţia lui a răspuns astfel: „Nu există niciun domeniu în care el să nu fie bun”.
Cei doi s-au întâlnit prima dată atunci când Macron avea vârsta de 15 ani, iar după doi ani adolescentul i-a făcut fostei sale profesoare o promisiune uluitoare.

„La vârsta de 17 ani, Emmanuel mi-a spus: «Indiferent de ce vei face, mă voi căsători cu tine!»”, a dezvăluit Brigitte Trogneux pentru revista Paris Match, în 2016.

 

Relaţia lor a început cu adevărat după ce Macron a jucat într-un spectacol de teatru regizat de Brigitte Trogneux, pe când el avea 18 ani şi studia la un liceu privat iezuit din Amiens, un oraş din nordul Franţei.

Brigitte purta pe atunci numele de familie Auziere, era o femeie căsătorită, avea trei copii şi coordona activitatea unui club dramatic. Emmanuel Macron, pasionat de literatură, voia să devină scriitor şi era membru al acelui club.

Apoi, el s-a mutat la Paris pentru ultimul an de liceu. Vorbind despre acea perioadă, Emmanuel Macron a făcut următoarea dezvăluire: „Ne telefonam tot timpul, petreceam ore întregi la telefon, foarte multe ore vorbeam la telefon”.

 

Într-un documentar televizat, Brigitte Trogneux a spus: „Puţin câte puţin, el a învins toate împotrivirile mele, într-o manieră incredibilă, cu multă răbdare”.

„El nu era un adolescent. Avea o relaţie de egalitate cu ceilalţi adulţi”, îşi aminteşte Brigitte în acelaşi documentar.

În cele din urmă, Brigitte s-a mutat în capitala Franţei pentru a fi alături de Emmanuel Macron şi a divorţat de soţul ei. Emmanuel şi Brigitte au rămas de atunci împreună.

Cuplul s-a căsătorit în cele din urmă în anul 2007. Deşi Brigitte nu a luat numele de familie al soţului ei, ea l-a sprijinit întotdeauna, inclusiv în campania electorală.

”Nu o ascund de lume. Este aici, în viaţa mea, a fost întotdeauna”, a declarat Emmanuel Macron săptămâna trecută pentru un post de televiziune francez.

În timpul unui miting de luna trecută, cei doi s-au sărutat pe scenă, iar Macron le-a declarat susţinătorilor săi: „Ei îi datorez extrem de multe lucruri, deoarece ea a contribuit la evoluţia mea, ajutându-mă să devin persoana care sunt astăzi”.

Politicianul a mai spus că soţia lui nu va fi „niciodată în spatele” său, adăugând: „Dacă voi fi ales – scuze, dacă vom fi aleşi -, ea va fi acolo, cu un rol şi un loc pentru ea”.

Emmanuel Macron a studiat filosofia la Universitatea Paris Nanterre şi a obţinut masteratul la o instituţie de elită a învăţământului superior din Franţa: Ecole Nationale d’Administration.

După ce a lucrat în sistemul public francez timp de câţiva ani, a devenit specialist în investiţii pentru o bancă a familiei Rothschild.

A urcat foarte repede în ierarhie, câştigând milioane de euro, înainte de a deveni consilier economic al preşedintelui Francois Hollande în 2012 şi, ulterior, ministru al Economiei în 2014.

În februarie, Emmanuel Macron a fost aproape obligat de presă să nege în mod public o relaţie extramaritală cu un alt bărbat. Rivalii lui politici au afirmat că Macron era susţinut de „lobby-ul gay”.

Emmanuel Macron a negat zvonurile despre o presupusă relaţie homosexuală cu Mathieu Gallet, directorul executiv al Radio France, în timpul unei întâlniri cu activiştii formaţiunii sale politice – mişcarea En Marche -, în cadrul campaniei electorale din 2017…

 

Acesta ar fi, pe scurt, background-ul biografic al actualului președinte al Franței. Nu este exclus, totuși, ca el să fie un președinte bun. Dar pentru cine? Răspunsul la această întrebare nu-l știe, probabil, decât Jacques Attali, autorul apocalipticei cărți „Scurtă istorie a viitorului”.

 

Bibliografie: Adevarul.ro, Flux24.ro