În perioada 28 martie – 21 aprilie 2022, echipe de inspectori din cadrul Direcției Sanita Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au efectuat, la nivel judetean, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare. Astfel, inspectorii DSVSA au verificat 44 de unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, pensiuni turistice; 53 de unitati de tipul magazine alimentare, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare și carmangerii; 15 pieţe agroalimentare/târguri expoziții alimente etc; 14 mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii; trei târguri/oboare unde se comercializează animale vii, precum și două ferme de păsări.
Deficienţele constatate de inspectorii DSVSA , în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 18 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 72.900 de lei, dar și prin aplicarea a 12 avertismente scrise.
„De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 41,5 de kg de produse alimentare, care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, respectiv 8 kilograme de produse din carne și 33,5 kilograme de peşte şi produse din pescuit”, a precizat directorul DSVSA Suceava, medicul veterinar Mihai Sorin Voloșeniuc.
Dintre neconformităţile constatate și sancţionate, pot fi menţionate următoarele: desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul animalelor vii; animale neidentificate şi fără documente sanitare veterinare).
DSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar.
Lasa un raspuns