Trofeul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Naţional al Datinilor şi al Obiceiurilor de Iarnă de la Focşani a fost câştigat de Ansamblul Bistrița Aurie din localitatea Ciocăneşti, judeţul Suceava. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Vrancea şi Centrul Cultural Vrancea sâmbătă, 14 decembrie 2019, la Sala Balada din Focşani,
Festivalul a avut ca principal obiectiv cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului de datini şi obiceiuri păstrate în timp şi practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou.
În sala arhiplină, publicul, iubitor de datini şi obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă, a aplaudat cu entuziasm spectacolul şi câştigătorii concursului.
Juriul a fost format din prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog şi producător emisiuni la T.V.R., Valentin Marin, manager Radio Antena Satelor, Violeta Ianculescu, realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune, Ileana Vieru, realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune şi dr. Aurelia Cosma – cercetător etnolog, Bucureşti.
Marele premiu al Festivalului a fost obținut de Ansamblul Bistriţa Aurie din localitatea Ciocăneşti, judeţul Suceava;
Premiul I de Grupul de colindători Bujorelul din localitatea Drăgăneşti, judeţul Olt; Premiul al II-lea de Ansamblul Flori Topliţene din localitatea Topliţa, judeţul Harghita și Premiul al III-lea de Ansamblul Ursu’ lu’ Gavrilă din Asău, localitatea Asău, judeţul Bacău.
Au mai obținut premii pentru promovarea datinilor şi obiceiurilor de iarnă Ansamblul Codanele Dobrogei din localitatea Oltina, judeţul Constanţa; Ansamblul Chipăruşul din localitatea Nereju, judeţul Vrancea; Grupul Glasuri someşene din Cluj Napoca, judeţul Cluj; Grupul vocal al Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu’’ din localitatea Sibiu, judeţul Sibiu; Ansamblul Moşoaiele din localitatea Luncaviţa, judeţul Tulcea; Ansamblul Datina străbună din localitatea Broscăuţi, judeţul Botoşani;
-Grupul Cetina al Şcolii Populare de Artă din localitatea Focşani, judeţul Vrancea.
Lasa un raspuns