Pericol pe băţ. Peste 1 milion de îngheţate au fost scoase de pe piaţă după ce s-a descoperit că aveau în compoziţie oxid de etilenă. O substanţă folosită de regulă pe post de dezinfectant sau pesticid. Inspectorii ANSVSA au alertat supermarketurile pentru a retrage sortimentele cu probleme. 

În mai puţin de 24 de ore, pe site-ul Autorităţii Sanitar-Veterinare au apărut alerte pentru 21 de sortimente de îngheţată care conţineau substanţa toxică. „Avem Metro, Auchan, acum urmează Carrefour. În jumătate de oră, deja retragem. La Auchan avem Milka şi Kit Kat, la Carrefour avem îngheţată marcă proprie mai multe tipuri. În total, la momentul de faţă, sunt peste un milion de îngheţate retrase”, a declarat Mihai Ponea, director general ANSVSA.

Chiar şi aşa, unele produse încă erau duminică la vânzare într-un magazin din Capitală. Cele două sortimente de îngheţată încă mai pot fi cumpărate din acest supermarket. La acest sortiment avem loturile cu probleme incă la raft: 1135 şi 1136, sunt aproximativ 10 cutii, iar la acest sortiment avem tot lotul cu probleme 0307 si sunt mai bine de 15 cutii. Angajaţii nici măcar nu cunoşteau problema şi ne-au dat asigurări că nu există niciun pericol. „Atâta timp cât sunt la raft sunt în regulă. Poate alte magazine. Depinde de lot, de magazin. Deci, să ştiţi că sunt în regulă.
Au venit, au făcut control dar suntem în regulă”, spune un angajat al magazinului.

Cei de la ANSVSA spun că guma de caruba a fost tratată cu oxid de etilenă pentru a rezista transportului către ţara de destinaţie. Substanţa poate cauza probleme cu inima sau chiar cancer. „El nu se utilizează în alimente. Este o noutate în Europa ca acest dezinfectant să fie prezent într-un produs alimentar. Este o situaţie neîntâlnită până acum”, a declarat Mihai Ponea, director general ANSVSA.

Prima alertă s-a dat la o fabrică de îngheţată din Franţa. Comisia Europeană le-a cerut tuturor ţărilor să retragă de pe piaţă toate produsele contaminate. „Agenţii economici care nu se supun şi nu opresc de la comercializare şi nu retrag de îndată aceste produse, ar trebui să li se suspende autorizaţia de funcţionare şi să fie închise”, a declarat Sorin Mierlea, de la Protecţia Consumatorului.

Autorităţile îi avertizează pe consumatorii care au cumpărat deja din sortimentele toxice să le returneze imediat la magazin sau să le arunce. Producătorul înghețatei a transmis că substanţa este un ingredient comun utilizat la fabricarea înghețatei, folosit în cantităţi extrem de mici. Astfel că, în ciuda depăşirii limitelor legale, este puțin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.