A venit timpul ca romanele SF care ți-au marcat adolescența să devină realitate.

Asgardia, prima țară amplasată pe orbita Terrei, care va funcționa în regim de stație spațială, a dat startul înscrierilor pentru cetățenie. În cazul în care te vezi deja plutind prin spațiu, precum Jean-Luc Picard la bordul monstruoasei navete USS Enterprise, ar fi cazul să afli câteva detalii practice.

În primul rând, Asgardia se adresează cu precădere oamenilor de știință. Potrivit inițiatorului acestui proiect, Igor Ashurbeyli, doar 20 din țările planetei desfășoară astăzi un program spațial, iar această situație se va schimba radical. Odată cu apariția Asgardiei, orice om de știință implicat în proiect va avea acces la tehnologia necesară explorării spațiale.

Cadrul legal în care se vor desfășura toate activitățile Asgardiei va fi asigurat de așa-numitele “Lege universală spațială” și “astropolitică”. Acestea vor înlocui birocrația și vor garanta evitarea dificultăților de natură geopolitică de pe Terra. Pe Asgardia nu vei fi nici american, nici european, nici asiatic, ci simplu pământean.

Până la un asemenea viitor utopic, va trebui întrunit pragul de un million de solicitanți ai cetățeniei, necesar pentru înscrierea Asgardiei printre națiunile membre ONU. Asgardia garantează pacea și protecția planetei în fața a șapte pericole clare, identificate de inițiatorii proiectului: furtunile solare, variațiile magnetice ale Terrei, asteroizii, deșeurile spațiale, schimbările climatice cauzate de radiațiile solare, supernovele și bacteriile ce provin de pe suprafața corpurilor cerești.

„Cetăţenii Asgardiei, care vor fi examinaţi înainte de admitere, vor obţine în cele din urmă paşapoarte”, spune Lena de Winne, un membru senior al echipei de proiect, care a lucrat pentru Agenţia Spaţială Europeană timp de 15 ani.

„În mod clar este dificil să accepţi ideea că poţi fi cetăţeanul unei naţiuni pe care nu poţi pune piciorul”, a declarat de Winne pentru BBC. „Dar eu sunt cetăţean olandez şi locuiesc acum la Paris … Nu este nimic neobişnuit cu privire la această idee, dacă sunteţi cetăţean al unei ţări în care nu locuiţi şi în care nu vă duceţi.”

Proiectul este susţinut de Aerospace International Research Center, o companie privată, fondată de savantul şi omul de afaceri rus, Dr. Igor Ashurbeiyli. El a glumit cu reporterii, în Paris, la un eveniment care anunţa proiectul. A spus că nu ar fi surprins dacă mass-media l-ar eticheta drept un „om de ştiinţă nebun” care spune „un nonsens total”.

Pe site-ul său se arată că noua naţiune, al cărei nume provine de la un oraş celest din mitologia nordică, „va oferi o platformă independentă, liberă de constrângerea legilor unei ţări de pe Pământ”. Grupul spune că va deschide noi oportunităţi în spaţiu pentru comerţ, ştiinţă şi „popoarele tuturor ţările de pe pământ.”

Concursuri au fost organizate pentru a decide un imn şi un model de drapel naţional pentru Asgardia.

Profesorul Sa’id Mosteshar, director al Institutului de Politică şi Legislaţie Spaţială din Londra, pune sub semnul întrebării ideea că Asgardia ar putea fi recunoscut în conformitate cu dreptul internaţional. „Tratatul privind spaţiul cosmic … acceptat de toată lumea, spune foarte clar că nici o parte a spaţiului cosmic nu poate fi însuşită de vreun stat”, a spus Mosteshar. Având în vedere că Asgardia nu va fi asociat cu un teritoriu autonom, iar „cetăţenii” vor fi în continuare locuitori ai Terrei, perspectivele sale de recunoaştere sunt slabe, a adăugat profesorul.

Structura tehnică a Asgardiei va include o platformă spațială locuită de oameni, un satelit principal și un grup de sateliți secundari. asgardiaLa capitolul finanțare, țara amplasată pe orbita planetei noastre se bazează deocamdată pe resursele celor direct implicați.

Desigur, inițiatorii proiectului așteaptă orice fel de donații și lasă deschisă o poartă pentru investitorii private direct interesați. Iar acum, iată răspunsul la întrebarea care îți bântuie mintea încă de la începutul articolului: Asgardia este un nume din mitologia greacă, atribuit unui oraș zburător, rezervat exclusive zeilor.

Cercetătorii din cadrul Proiectului Asgardia, printre care se numără și cosmonautul român Dumitru Prunariu, s-au reunit recent la Paris și au anunţat că vor să lanseze în spaţiu, în următoarele 18 luni, un satelit-robot.

Până în acest moment, peste 300.000 de pământeni au aplicat pentru statutul de cetățean al Asgardiei, ceea ce ar plasa-o între Samoa și Barbados, după numărul de locuitori.

Cei care vor să devină cetățeni ai Asgardiei se pot înscrie aici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.