În fiecare an la 11 februarie sărbătorim Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112. Plutonierul major Cornel Ionescu,
pompier paramedic la  Detașamentul Fălticeni  din cadrul I.S.U. „Bucovina” Suceava, a postat pe pagina de Facebook a instituției un mesaj în acest sens.

Redăm mesajul integral:

„Orice intervenție a paramedicului este o provocare, dar și o motivație de a merge mai departe… Motivația este dată de dorința de a salva viața, chiar și acolo unde pacientul și cei dragi ai lui și-au pierdut orice speranță. (…)

Atunci când salvezi o viață, cuvintele sunt prea puține pentru a descrie starea paramedicului. Conștientizezi doar că ai făcut un lucru bun și că ai adus mângâiere unor oameni care suferă, fie victime, fie aparținători. (…)

Nu există plictiseală în munca de paramedic. Pentru că știi că nicio notă de anunțare nu poate să te prevină despre ce provocare vei avea parte atunci când ajungi la caz. Mereu sunt „surprize” și trebuie să fii pregătit în permanență. Pentru că de tine poate depinde cel mai de preț lucru al celui aflat în suferință – viața, iar responsabilitate este imensă. (…)

De o astfel de intervenție, aparent banală, am avut parte, de curând, în municipiul Fălticeni. Până la sosirea noastră, pacientul în vârstă de 54 de ani a intrat în stop cardio-respirator. Împreună cu ceilalți membri ai echipajului SMURD, după ce am trecut prin toate fazele care presupun acest tip de misiune – cu resuscitare, protezarea căilor aeriene, administrare de adrenalină, defibrilare – am reușit să-l scoatem pe om din ghearele morții. Ulterior, l-am transportat la spital și mă bucur să-l văd, chiar și azi, în viață. Astfel de momente mă motivează și îmi dau puterea să continui această muncă, în nobila vocație de pompier paramedic.”

112 este numărul unic pentru apeluri de urgență disponibil gratuit la nivelul întregii țări, ce poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă. Cetățenii aflați în situații de urgență pot suna la 112, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a solicita asistența serviciilor specializate de intervenție (ambulanță, SMURD, poliție, pompieri, jandarmi)”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.