Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.

Nu doar „păcăleala” prin sms sau „metoda accidentului” fac parte din înşelăciuni, dar şi încasarea unor sume de bani prin afişarea unor calităţi oficiale sau lucrative (infractorii se prezintă ca reprezentanţi ai unor instituţii, încasatori Eon, ingineri metrologi, etc.), sunt tot atâtea cazuri ce pot lăsa cetăţenii cu buzunarele goale.

La data de 12 noiembrie, ora 12:18, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 despre faptul că persoane necunoscute, sub pretextul că execută lucrări de deratizare, au pătruns în locuinţa unui bărbat de 46 ani, localnic, de unde au sustras mai multe bunuri electronice şi suma de 1.070 lei.

Din verificări s-a stabilit că în jurul orei 12:00, la locuinţa persoanei vătămate s-au prezentat două persoane necunoscute, care au menţionat că execută activităţi de deratizare obligatorii, motiv pentru care i-au solicitat acestuia să pună la dispoziţie apartamentul. Persoana vătămată a fost de acord, permiţând accesul autorilor în interiorul locuinţei.

În aceste împrejurări, partea vătămată a semnat într-un registru şi apoi a dat persoanelor necunoscute suma de 80 lei, reprezentând contravaloarea serviciului prestat, arătând astfel locul în care deţine banii.

Deşi în locuinţă se afla şi tatăl persoanei vătămate, cei doi autori au profitat de neatenţia acestora şi au sustras din locuinţă suma de 1.070 lei, două telefoane mobile şi o tabletă.

Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul BIC Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Spre deosebire de alţi infractori, escrocii se caracterizează prin simţul observaţiei şi al oportunităţii, aptitudini ce le permit să-şi adapteze modul de operare în funcţie de situaţie şi de victimă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordate de persoane necunoscute care solicită anumite sume de bani pentru efectuarea unor servicii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.