Astăzi se împlinesc 10 ani de la moartea marelui rapsod al Bucovinei Vasile Mucea cel care, atunci când s-a mutat la Ceruri, a lăsat un mare gol în folclorul bucovinean.

Vasile Mucea s-a nascut la 11 martie 1933, și s-a stins în 12 ianuarie 2011 în satul  Bilca din județul Suceava. Acesta a înființat în anii ’50 taraful tradițional „Bujorul”. El a provenit dintr-o veche familie de muzicanti, bunicul său, Parteni Bujor fiind un cunoscut violonist în zona Cernăuți, înainte de Primul Război Mondial.


Vasile Mucea a mai avut doi unchi trompetiști ce au murit pe frontul italian, în Primul Război Mondial. Cel de la care a deprins meșteșugul viorii a fost însa fratele său mai mare, George, mort pe frontul rusesc în cel de-Al Doilea Război Mondial. Copil fiind, a învățat să cânte la vioară la vârsta de 7-8 ani, în anul 1945 însă a cântat prima oară, în public, la o nuntă de țigani.

Vasile Mucea a fost printre ultimii rapsozi ai Bucovinei, care prin talentul său nativ s-a străduit să transmită generațiilor următoare valorile nestemate ale zonei. Vasile Mucea este cel care a cântat, înaintea lui Grigore Leșe, „Cântă cucu-n Bucovina” (creație de la 1904, anul comemorării marelui domnitor Ștefan cel Mare, scrisă de compozitorul bucovinean Constantin Mandicevschi, dar înșusită de popor), cântec descoperit de el prin satele din zona Storojinetului. În ultimii ani, cântece vechi precum „Batrâneasca”, „Rusasca” si „Hutulca” au căpătat identitatea celui care a fost Vasile Mucea. La sfârșitul lunii august 2009, Vasile Mucea declara presei că se consideră un muzicant și nu lăutar. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.