Președintele Statelor Unite, Joe Biden și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin vor avea o întâlnire la Geneva în data de 16 iunie. Summitul de la Geneva va marca prima întâlnire față în față între cei doi lideri de când Joe Biden a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite. Potrivit secretarului de presă de la Casa Albă, “liderii vor discuta o despre o gamă largă de probleme urgente, în timp ce vom încerca să restabilim predictibilitatea și stabilitatea în relația SUA-Rusia ”. Acesta a mai adăugat că „am convenit că o normalizare a relațiilor SUA-Rusia ar fi în interesul ambelor state și ar contribui la stabilitatea globală”.

Un summit încărcat de tensiuni

Summitul de la Geneva este organizat pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Statele Unite și Rusia. Washingtonul a impus Rusiei o serie de sancțiuni în ultimele luni ca răspuns la arestarea și încarcerarea principalului opozant al președintelui Putin, Aleksei Navalnîi, dar și ca urmare a amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2020 și a unei serii de atacuri cibernetice. Moscova a răspuns rechemându-și ambasadorul de la Washington la scurt timp după ce președintele Biden l-a numit pe Putin „un criminal”. Statele Unite au luat ulterior măsuri similare în aprilie. Totodată, recentele provocări ale Rusiei în Estul Ucrainei precum și scandalul din Bielorusia legat de deturnarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist la ordinele președintelui Lukașenko, ar putea să își facă loc pe agenda discuțiilor dintre Biden și Putin.

Între timp au fost făcuți și câțiva pași importanți în direcția detensionării. Statele Unite au renunțat momentan la sancțiunile economice impuse companiei care supraveghea construcția conductei Nord Stream 2 care urmează să alimenteze energetic Germania. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-au întâlnit săptămâna trecută la Reykjavik, iar cele două părți și-au afirmat dorința comună de a coopera în probleme de stabilitate globală.

Importanța summitului

Cu toate că summitul Biden – Putin nu va produce cel mai probabil un acord bilateral între cele două state, el rămâne important din cel puțin două motive. În primul rând, întâlniri de genul acesta servesc la detensionarea conflictelor și stabilizarea relațiilor bilaterale. Așa cum am văzut anterior, tensiunile dintre Rusia și Statele Unite au escaladat simțitor în ultimul timp, iar o detensionare a acestora este binevenită. În ciuda divergențelor, există câteva zone pe agenda globală, precum pandemia de coronavirus, în care Rusia și Statele Unite pot coopera.

În egală măsură summitul îi oferă președintelui Biden oportunitatea de a trasa o serie de linii roșii în relația SUA – Rusia. Putin a avut o întâlnire și cu predecesorul lui Biden, Donald Trump la Helsinki în 2018. Acum Joe Biden are șansa să reseteze relațiile SUA –Rusia și să își facă cunoscută agenda și interesele Statelor Unite. Din acest punct de vedere noua administrație de la Casa Albă s-ar putea arăta mult mai intransigentă la adresa acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse, atât în Europa cât și în Statele Unite. Biden are ocazia să îi transmită lui Putin că tentative precum cele din trecut de a lansa atacuri cibernetice și a se amesteca în alegerile interne nu vor mai fi tolerate pe viitor și ar putea primi un răspuns dur din partea Statelor Unite. Ca urmare, Rusia ar putea să își calibreze cu mai multă atenție genul acesta de acțiuni destabilizatoare pentru a  nu suferi consecințele represaliilor Statelor Unite.

În concluzie, summitul Biden – Putin nu va fi unul al amabilităților diplomatice, ci al discuțiilor serioase cu privire la viitorul relațiilor SUA – Rusia.

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.