Anul 2023 a fost unul rodnic pentru administrația publică locală de la Arbore și asta pentru că multe proiecte ce-i poartă semnătura edilului Dan Tiperciuc sunt în implementare. Doar prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” în comuna Arbore sunt în derulare trei proiecte importante. Este vorba despre cel privind extinderea rețelelor de apă și canalizare, ce prevede și creșterea capacității stației de epurare. Această investiție se ridică la 22 milioane de lei, iar până acum au fost montate conducte pe aproximativ 5 kilometri.

Un alt proiect finanțat cu fonduri guvernamentale este cel privind modernizarea mai multor drumuri din zona Poieniță, în valoare de 6.921.245 de lei.
Prin acest proiect, în total vor fi patru drumuri care vor fi asfaltate, inclusiv drumul care leagă comuna Arbore de Cajvana.

Cea de-a treia investiție în curs de realizare este cea privind racordarea comunei la gaz metan.
Potrivit edilului Dan Tiperciuc, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost alocați 121.261.800,58 54 de lei în vederea realizării proiectului de dezvoltare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale pe teritoriul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Bazinul Solca Bucovinei”, care include comunele Arbore, Iaslovăț, Volovăț și Burla, și orașele Milișăuți și Solca.

„Racordarea comunei noastre la gaz metan reprezintă încă un pas important în drumul dezvoltării. Sunt foarte bucuros că primim banii pentru înființarea sistemului de distribuire a gazelor naturale și, chiar dacă implementarea proiectului înseamnă puțin disconfort pentru oameni, sunt convins că aceștia vor fi încântați de rezultatul final”, a transmis primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc.

Tot cu fonduri guvernamentale, de data aceasta atrase prin Compania Națională de Investiții, în localitatea condusă de Dan Tiperciuc sunt în curs de finalizare alte două proiecte de investiții. Este vorba despre finalizarea lucrărilor la Sala de Educație Fizică din comună și de finalizarea lucrărilor de asfaltare din satul Clit.

Cu fonduri europene, atrase de Primăria Arbore prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în localitate sunt în curs de realizare alte cinci proiecte în mai multe domenii importante.
Unul dintre ele vizează construirea unui centru de colectare prin aport voluntar (CAV), investiție care se ridică la peste 3,8 milioane de lei fără TVA.

Potrivit edilului, acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.

„Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a aprobat finanțarea acestui proiect important pentru comunitatea noastră, iar în acest moment se află în achiziție publică. Centrul va fi construit într-o zonă nelocuită, pe o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați, din care 1.800 de metri pătrați vor fi destinați platformei betonate, iar restul vor fi destinați spațiului verde”, a spus primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc.

Cel de-al doilea proiect vizează realitatea energetică a Școlii nr.4 Clit și prevede ample lucrări, printre care și schimbarea acoperișului clădirii, investiția ridicându-se la 1.360.464,94 lei.

„Această investiție este foarte importantă atât pentru elevii, cât și pentru cadrele didactice din satul Clit. De asemenea, prin implementarea acestui proiect, costurile la energie vor fi reduse, un aspect foarte important, mai ales în contextul actual”, a spus primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc.

Tot cu fonduri europene, corpul B al Școlii nr. 1 din Arbore va intra într-un amplu proces de reabilitare, investiția fiind în procedură de licitație.

Și pentru că respectul primarului Dan Tiperciuc pentru persoanele vârstnice este unul foarte mare, acesta va construi în comună și un centru social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, investiția urmând a fi finanțată tot prin PNRR.

În altă ordine de idei, un alt proiect de peste 100.000 de euro își urmează parcursul de implementare. Este vorba despre cel privind digitalizarea unității administrativ teritoriale, ce va permite un acces mai facil al cetăţenilor la serviciile publice, precum și la emiterea unor documente.

„Noi mai avem pregătite și alte proiecte pentru a fi finanțate prim PNRR, respectiv construirea unei școli în cartierul din Zona Cajvana, un centru social pentru copii și un parc fotovoltaic ce va putea asigura autonomia energetică a iluminatului public și a clădirilor publice din Arbore. Îmi propun să accesez cât mai multe fonduri, pentru că doar așa cetățenii vor beneficia de un plus de confort”, a conchis primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.