Având în vedere specificul perioadei şi apropierea sărbătorii Crăciunului, poliţiştii au intensificat activităţile de control pentru asigurarea legalităţii depozitării, transportului şi comercializării  brazilor de Crăciun.

În cadrul acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au identificat şi confiscat în cursul zilei de ieri 25  de brazi de Crăciun care erau transportaţi şi deţinuţi cu încălcarea legislaţiei în domeniu.

 La 11.12.2016, ora 13.00, agenții Postului de poliție Poieni Solca au fost sesizați direct de către un pădurar de 41 ani, din cadrul Ocolului silvic Solca, cu privire la prezența nejustificată în fondul forestier a unor persoane  cu un atelaj hipo.

În pădurea denumită ,,Codrii Cajvanei ” au fost identificați  doi bărbaţi, tată şi fiu de 53 ani și  respectiv de 25 ani, din comuna Botoșana, care aveau încărcați în atelajul hipo 25 pomi de Crăciun (brazi ) .

 Fiind întrebați cu privire la proveniența acestora, bărbaţii au declarat că i-au tăiat cu scopul de a-i folosi în interes personal şi a-i comercializa.

Cauza a fost discutată cu procurorul care supraveghează urmărirea penală dispunându-se confiscarea atelajului hipo. Brazii sustrași au fost predați Ocolului silvic Solca, prejudiciul fiind stabilit la peste 15.000 lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept și tentativă de furt arbori din fondul forestier național.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul silvic şi solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi spirit civic şi să sesizeze de îndată poliţia atunci când i-au la cunoştinţă despre acte ilicite în ceea ce priveşte exploatarea, transportul, depozitarea sau comercializarea de material lemnos de orice natură, în special a brazilor de Crăciun.

În acest sens, prezentăm şi câteva repere legislative spre informarea cetăţenilor dar şi în scopul descurajării celor pretabili la activităţi ilicite asociate delictelor silvice.

Astfel,  în Anexa Legii nr. 46/2008- pct. 21, arborii şi arbuştii ornamentali precum şi pomii de Crăciun sunt definiţi ca materiale lemnoase;

pct. 21. Materiale lemnoase – lemnul rotund sau despicat de lucru şi lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat – cu secţiune dreptunghiulară sau pătrată, precum şi lemnul cioplit. Această categorie cuprinde şi arbori şi arbuşti ornamentali, pomi de Crăciun, răchită şi puieţi; materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile.

Prin Hotărârea nr. 470 din 4 iunie 2014 (*actualizată*)
pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, s-a reiterat faptul că pomii de Crăciun fac parte din categoria materialelor lemnoase, iar transportul acestora se face în baza avizelor de însoţire primare.

  Transportul pomilor de Crăciun recoltaţi de pe teritoriul naţional se face în baza avizelor de însoţire primare, care se introduc în SUMAL; în sensul prezentei hotărâri pomii de Crăciun fac parte din categoria materialelor lemnoase.

Documentul de însoţire a materialelor lemnoase este avizul de însoţire, care poate fi aviz de însoţire primar/secundar, în funcţie de locul de unde acestea sunt expediate.

Normele Hotărârii de Guvern nr. 470/2014  referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, prevăd următoarele:
(1) Documentul de însoţire a materialelor lemnoase este avizul de însoţire, care poate fi aviz de însoţire primar/secundar.
(2) Documentul de însoţire a materialelor lemnoase expediate de la locul de recoltare este avizul de însoţire primar.
(3) Documentele de însoţire pentru materiale lemnoase expediate din alte locaţii decât locul de recoltare, precum şi pentru cherestele sunt: avizul de însoţire secundar pentru materiale lemnoase, altele decât cherestelele, şi, respectiv, avizul de însoţire secundar pentru cherestele.

Transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoţire prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă contravenţională şi confiscarea bunurilor în cauză.

LEGE nr. 171 din 16 iulie 2010 (*actualizată*)privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice:

 ART.19

1) Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză următoarele fapte:

  1. b) transportul materialelor lemnoase fără avizele de însoţire ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare;

            Atragem atenţia persoanelor cu preocupări infracţionale în acest domeniu, că în perioada următoare astfel de controale vor continua şi se vor intensifica, astfel încât tăierea, transportul şi comercializarea materialului lemnos, în special a brazilor de Crăciun să se desfăşoare în deplină legalitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.