Guvernul României a sperat că va obține ușor de la Bruxelles banii pentru PNRR. Politizarea internă a planului și trecutul României cu privire la accesarea de granturi europene i-a făcut însă pe cei la Bruxelles să fie reticenți cu țara noastră.  România va primi bani abia după ce va implementa o serie de reforme la care s-a angajat guvernul de la Bucureşti.

Angajamentele asumate de Guvern, greu de îndeplinit

Lista integrală a angajamentelor asumate de Guvern la Bruxelles pentru PNRR include o mulțime de lucruri foarte greu de îndeplinit în circumstanțele actuale pentru țara noastră. Ele ar necesita o voință politică uriașă și un larg consens în rândul forțelor politice. Guvernul se află în acest moment între ciocan și nicovală. Pe de o parte are nevoie de banii prevăzuți în PNRR, dar pe de altă parte știe că reformele promise la Bruxelles sunt greu de îndeplinit. Ca de obicei, ne întemeiem deciziile pe speranță mai degrabă decât pe un plan realist și bine pus la punct.

Unul dintre angajamentele luate de Guvern este legat de depolitizarea și profesionalizarea conducerii companiilor publice. Acesta este un obiectiv la care se lucrează mai mult sau mai puțin de peste 30 de ani. Nu a existat însă niciodată o voință politică suficient de mare și un consens suficient de larg pentru a urmări cu îndârjire acest obiectiv și din această cauză e greu de crezut că acest angajament va fi realizabil în viitorul apropiat. PNL, PSD și alte partide ar trebui să tragă pe linie moartă toți politrucii din companiile publice, ori lucrul acesta ar fi greu de realizat în absența unui consens larg. Dacă PNL face asta, iar PSD nu o face, atunci PSD obține un avantaj, de vreme ce acești politruci servesc interesele mai largi ale partidelor. Suntem în „dilema prizonierilor”.

Un alt angajament este legat de sistemul de pensii. Guvernul spune că va menține cheltuielile cu pensii la niveluri similare, că se elimină pensionarea anticipată și că pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituția. Unul dintre obiectivele actualei coaliții de guvernare a fost eliminarea pensiilor speciale. Dacă nu au reușit să facă lucrul acesta până în prezent, e greu de crezut că vor reuși să o facă de acum încolo. Din nou, este nevoie de un consens larg care nu pare să existe în acest moment. Angajamentul privind menținerea cheltuielilor cu pensiile la niveluri similare e la fel de greu de îndeplinit. În România urmează alegeri parlamentare, locale și prezidențiale în 2024. Dacă actuala coaliție rezistă până atunci și nu promite măcar o creștere simbolică a pensiilor, această categorie socială va migra din nou spre PSD. Liberalii nu vor permite lucrul acesta, ceea ce înseamnă că își vor încălca angajamentul dat la Bruxelles.

Ca și angajamentul privind depolitizarea companiilor publice, Guvernul și-a luat un alt angajament privind introducerea unui nou sistem de recrutare pentru funcționarul public superior care interzice politizarea funcţiilor. Asta ar însemna în practică faptul că partidele nu își mai pot planta clientela politică în funcții publice. Din nou, e la fel de greu de crezut și ca în cazul companiilor publice că o astfel de transformare se va produce peste noapte. E nevoie de un consens larg și în cazul acesta pentru a evita trișarea. Dacă PSD de pildă se apucă să își elimine clientela din funcții publice, iar PNL nu face asta, PSD pierde un avantaj important în fața liberalilor.

Majoritatea angajamentelor luate de Guvern la Bruxelles sunt greu de realizat pe termen scurt. Ele necesită un larg consens al forțelor politice și un angajament similar celui luat de partidele politice înaintea aderării la Uniunea Europeană. România nu mai poate păcăli organismele UE. Pandemia a strâns cureaua și sunt semne tot mai clare că banii nu vor mai curge ca la robinet de la Bruxelles, ci vor depinde de reforme ale statului de drept. România încă nu poate fi considerată o democrație consolidată. E nevoie de implementarea reformelor cerute de Bruxelles, dar ne-am amăgi singuri dacă am crede că lucrul acesta este posibil de pe o zi pe alta. Toate angajamentele luate de Guvern sunt dezirabile, însă este greu de crezut că acestea vor fi puse rapid în practică.

 

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.