Acolo unde te afli în acest moment este exact locul în care trebuie să fii, însă poate că ar trebui să știi că în orice clipă Viața te poate „răpi” spre meleaguri și provocări îndepărtate de locul în care te afli.
Și poate că, n-ar fi rău, ca în călătoria ta să te oprești într-o zi la sfat cu Viața și să-i spui că a venit momentul să-ți croiești propriul drum, cu alte reguli și noi idealuri.
E drept: este nevoie de Curaj, însă de asta nu a dus lipsă campionul Ionel Balan, care s-a născut în comuna suceveană Bilca, unde a trăit până la vârsta de 13 ani când a plecat în Italia.
Prieten bun cu fotbalul fiind nu se aștepta ca la un moment dat viața să-i facă o pasă spre un alt sport, total diferit, la care să devină și campion.
Acest lucru s-a întâmplat, însă, la vârsta de 17 ani.
„Eu jucam fotbal la o echipă din Italia și acolo am avut un prieten marocan care practica kickboxing, iar la invitația lui am mers și eu la câteva antrenamente și am descoperit că îmi place. Astfel că, timp de doi ani am combinat fotbalul cu kickboxingul, iar ulterior am renunțat de tot la fotbal și m-am axat în totalitate pe kickboxing”, povestește astăzi Balan.
Chiar și așa lucrurile păreau că sunt clare: Italia, deși nu era țara în care s-a născut, era locul care îi oferise multe lucruri în plus, unele dintre ele poate râvnite de orice om: un loc pe un podium, un serviciu care să îi asigure siguranța zilei ce va urma și o casă care să îi ofere liniștea și odihna de care avem cu toții nevoie.
Și, totuși, parcă astea nu erau suficiente pentru bucovineanul Ionel Balan. Așa a decis ca într-o zi el să fie cel care să țină Viața „în gardă” și să o domine: nimic din ce stabilise ei împreună până atunci nu mai avea să semene cu ce gândea el acum.
„La un moment dat mi-am pus întrebarea << cum ar fi dacă m-aş muta înapoi în România să încerc să-mi realizez planurile mele în sport>>? Astfel, m-am aş̦ezat la masă cu soţia și în scurt timp am luat decizia de a veni în România. Știu că majoritatea încearcă să plece din țara noastră, însă eu m-am întors să încerc să realizez ceva”, a declarat pentru SuceavaLive, Ionel Balan.
Și a realizat! Până în prezent are 13 meciuri disputate la profesioniști, din care 11 victorii, o înfrângere și un egal. Este și campionul Italiei la profesionișţi în Federația WPKC la 63,5 kg și în continuare muncește pentru visul său.
Nu are limite când vine vorba de ținte înalte, dar are în schimb o doză de realism ce îl ghidează în fiecare zi: succesul vine pe etape, nu poate fi cucerit dintr-o dată!
„Principalele provocări le ai cu tine însuți. Încerc să nu-mi impun limite, ci nivele: când ajung la un nivel încerc să îl urc pe următorul. Nu mă visez deja în vârf, dar de fiecare dată încerc să urc câte o treaptă către nivelul următor. Nu știu dacă plătesc vreun preţ pentru performanță pentru că atunci când faci totul din pasiune și plăcere nu simți că renunţi la ceva sau ai un preţ̦ de plătit. Cea mai mare răsplată este atunci când, la sfârșitul meciului, arbitrul îți ridică mâna și te declară câștigător”, mai spune cu sinceritate Ionel Balan.
Se consideră încă la început de drum și este convins că mai are multe de demonstrat. Pentru toate ce vor urma are energie și o dorință fără granițe de a le demonstra celor care au crezut în el că nu s-au înșelat.
Ca un adevărat campion învață mereu de la oamenii din jurul său și se dezvoltă și se maturizează în urma experiențelor avute. Are suficientă modestie încât să știe că nu le va cunoaște niciodată pe toate, dar în același timp are suficient de multă încredere încât să țină capul sus și să nu se lase călcat în picioare de nimeni fiindcă își cunoaște valoarea.
„Acum încep a urca muntele, dar sunt câteva persoane care m-au ajutat şi mă ajută să încep bine parcursul meu către performantă: Maestrul Cezar Gheorghe, cu siguranță este pilonul important din începutul meu de carieră, familia care mă susține necondiționat, antrenorul italian Luk de Carolis şi câțiva prieteni care sunt mereu lângă mine, unul dintre ei este campionul Nicolai Buceac, cel care m-a ajutat să îl întâlnesc pe maestrul Cezar Gheorghe”, a mai spus Ionel Balan.
Iubește ringul pentru că, spune el, dacă ești pregătit și ai muncit cât trebuia ca să ajungi în cea mai bună formă, acesta îți dă o senzație unică care nu prea se poate înțelege dacă nu practici acest sport: emoții, plăcerea de a te confrunta cu un adversar care poate s-a antrenat la fel de mult ca tine și trăiri care se simt altfel în țara ta.
La fel e și cu amintirile copilăriei trăite în Bucovina.
„Bucovina este casa mea. M-am născut acolo, am copilărit până la 13 ani, am amintiri extraordinare, e ceva ce face parte din mine, iar de fiecare dată când mă întorc acasă şi intru pe meleagurile Bucovinei sunt cuprins de liniște și împlinire. Îmi place să mă cred încă un copil, deși am 28 de ani”, mărturisește Ionel Balan.
Și tu poți fi un campion! Și tu poți fi un Ionel Balan! Și tu poți plânge și râde în limba ta, în țara ta!
Dar trebuie să îți dorești asta cu adevarat și să te comporți ca atare!
Trebuie să accepți că nimic nu vine gratuit, rapid și fără muncă!
Și încă ceva: esențele tari se țin în sticluțe mici, iar atitudinea este un mic detaliu ce face o mare diferență!
Bucovina te prețuiește și îți mulțumește, Ionel Balan!
Lasa un raspuns