Casele Teritoriale de Pensii vor să angajeze circa 1.000 de persoane care să se ocupe de evaluarea dosarelor de pensii, anunţă autorităţile în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit datelor publicate de Guvern, cei cu studii superioare vor fi plătiţi cu aproape 4.100 de lei lunar, în timp ce persoanele cu studii medii – cu circa 2.700 de lei net lunar, transmite Economica.net.

De asemenea, Casele Teritoriale de Pensii vor angaja şi 800 de absolvenţi de studii superioare care vor interpreta legislaţia de pensii, o vor transpune în perioade de stagiu şi trebuie să poată învăţa rapid să lucreze cu programele şi softul Casei de Pensii.

Totodată, Casele de Pensii mai caută şi 200 de oameni cu studii medii care să fie responsabili de activităţile conexe evaluării pensiilor, precum arhivare, copiere, înregistrare, clasare, întocmirea corespondenţei.

Oamenii care vor fi recrutaţi pe cele 1.000 posturi vor fi angajaţi pe o perioadă de maximum 18 luni şi vor fi plătiţi în baza legii.

Guvernul estimează că angajarea celor 1.000 de oameni, pe o perioadă de 13 luni, pentru a evalua dosarele de pensie, va costa peste 86 de milioane de lei, după cum reiese din PNRR.

Evaluarea dosarelor de pensie a început în februarie 2021 şi se referă la veniturie brute realizate până la 1 aprilie 2001, pentru care s-au calculat contribuţii de asigurări sociale.

La noi, nu există o bază de date unitare pentru cele cinci milioane de dosare de pensie aflate în plată. Doar un milion de dosare sunt digitale, dar incomplete, iar celelalte patru milioane de dosare sunt fie în arhive fizice, fie în baze de date depăşite.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat, vineri, că este luată în calcul angajarea personal suplimentar la nivel naţional, la casele teritoriale de pensii, pentru digitalizarea celor circa cinci milioane de dosare de pensii.

La nivel naţional, am ajuns deja la 310.000 dosare evaluate, în condiţiile în care am început acest proces cu resursele modeste existente la nivelul caselor teritoriale din toată ţara.

Ne-am propus ca, în a doua parte a anului viitor, să finalizăm digitalizarea tuturor celor 5 milioane de dosare din România, iar, pentru a atinge acest obiectiv, resursa umană actuală – 1 300 de angajaţi la nivel naţional – nu este suficientă. Spre comparaţie, ultimul proces similar realizat în România a presupus verificarea a 1 milion de dosare în aproximativ 5 ani, în perioada 2005 – 2010.

Prin PNRR, vom avea finanţare de 100 de milioane euro pentru a susţine atât procesul de digitalizare a dosarelor de pensii aflate în plată, cât şi dotarea cu echipamente şi servicii electronice a Casei Naţionale de Pensii Publice şi a structurilor teritoriale, ceea ce va facilita atât relaţia cu beneficiarii, cât şi accesul acestora, online, la toate informaţiile din propriul dosar de pensie”, a scris Raluca Turcan.

Totodată, ministrul Muncii a comparat procesul de evaluare a dosarelor de pensii cu ultimul proces de acest fel realizat în România. Potrivit acesteia, atunciu fost verificate „1 milion de dosare în aproximativ 5 ani, în perioada 2005 – 2010”.

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.