Curtea Constituţională a decis că radarele Poliţiei pot sta ascunse, iar presemnalizarea lor, aşa cum au votat recent parlamentarii, reprezintă o încălcare a Constituţiei.

Judecătorii susţin că poliţiştii cu radare care stau în maşini neinscripţionate protejează dreptul la viaţă, integritatea fizică şi psihică a participanţilor la trafic.

Judecatorii Curţii Constituţionale spun că modificările legislative adoptate de Parlament, care obliga poliţiştii să presemnalizeze radarele de pe drumurile publice, nu îmbunătăţeşte siguranţa rutieră, iar poliţiştii care trebuie să vegheze la respectarea legii nu îi pot sancţiona pe şoferii care depăşesc viteza. Şi acest lucru este contrar Constituţiei care consfinţeşte dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică.

În motivarea lor, judecătorii spun că unii şoferi ar putea înţelege că pe segmentele de drum fără panouri ce anunţ radarele pot depăşi viteza legală fără a fi sancţionaţi.

Curtea Constituţională mai dă exemplul unor ţări din Uniunea Europeană: Franţa sau Bulgaria, unde autorităţile folosesc autoturisme neinscripţionate şi radare ascunse. (Sursa: Pro TV)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.