Da, este acel moment din an în care bacalaureatul este iminent pentru generația de absolvenți 2016, și de fiecare dată, noi cei ce am trecut deja peste această experiență, așteptăm, cu sufletul la gură să vedem rezultatele. Sperăm în secret să fie o generație mult mai bună ca a noastră, în speranța unui viitor mai bun, mai prosper.
În fiecare an, după bacalaureat, avem și nelipsita suită de perle și gafe pe care cei mai neinspirați dintre elevi le fac, pe care le așteptăm curioși să vedem ce minunății a mai produs noua generație.
După nenumăratele schimbări de program, susținere, programă, bacalaureatul este o surpriză pentru majoritatea generațiilor. Din această cauză auzim foarte des scuza „păi da, tu ai dat bacul când se mai putea face câte ceva, era mai ușor”. Fiți sinceri, câți dintre voi nu ați auzit scuza asta?
În spiritul eternei evoluții modalitatea de susținere a bacului a fost schimbată în ultimii 10 ani de cel puțin 5 ori, doar din ce îmi amintesc, fără o prealabilă documentare.
Anul acesta, proaspăt absolvenții de liceu vor avea o lună plină. Cei peste 5.000 de elevi de clasa a XII-a din Suceava vor începe cu susținerea competențelor. Fie că vorbim de limba română, limba maternă, o limbă străină și competențele digitale, fiecare din cei 5.252 de elevi vor avea de susținut aceste probe. Urmează, bineînțeles probele scrise, alea importante, cum le numesc cei trecuți de 30 de ani.
Din datele celor de la Inspectoratul Școlar Județean doar 25 de elevi vor susține proba la limba maternă, în cazul lor limba ucraineană, în timp ce restul 4.934 vor susține proba la limba și literatura română.
În ultimii ani elevii de la profilul real au avut proba obligatorie a profilului matematica, în timp ce elevii de la profilul uman au susținut proba obligatorie la istorie.
Spre finalul lunii iunie elevii vor susține și ultima probă, proba la alegere potrivită pentru fiecare profil. Aici elevii au avut de ales între fizică, chimie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, filosofie și sociologie.
Să nu uităm totuși că și noi am fost în locul lor, și să le urăm multă concentrare. În plus, acesta este abia primul examen din viață, nu încercați să-l priviți cu mai multă spaimă decât merită bietul bacalaureat.
Lasa un raspuns