Alegerile pe care le faci au efecte asupra sănătății pe termen lung. Un stil de viață sănătos poate încetini sau chiar inversa efectele excesului de colesterol sau ale unui nivel ridicat al zahărului din sânge. Dacă iei măsuri timpuriu poți evita complicații asociate diabetului, obezității și bolilor de inimă. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a reduce riscul de apariție a bolilor cronice. 

 

Fă-ți analize periodic 

 

Pentru a reduce riscul de boli cronice este important să fii cu analizele la zi. Vizita periodică la medic și un set de analize medicale Suceava te vor ajuta să previi evoluția unor factori de risc (hipertensiune, glicemie, colesterol, trigliceride etc.), precum și să detectezi din timp apariția unei boli. În fapt, dacă este descoperită la timp, există șanse mari să nu apară complicații dacă îți schimbi stilul de viață.

În plus, este indicat să îți faci analizele dacă ai rude apropiate cu boli cronice precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerul sau osteoporoza. Dacă ai rude apropiate cu aceste boli, există un risc mai mare de îmbolnăvire, iar începerea timpurie a tratamentului îți crește șansele de a te bucura în continuare de zile fără griji. 

Atunci când îți faci analizele, cele mai importante elemente pe care trebuie să le știi sunt tensiunea arterială, nivelul colesterolului și nivelul glicemiei. Acești factori de risc cresc probabilitatea de apariție a unor afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea, incontinenta urinara sau unele afecțiuni neurologice.  

 

Renunță la fumat

 

Fumatul reprezintă un factor de risc major pentru boli de inimă, diabet zaharat, cancer, afecțiuni ale plămânilor, afecțiuni imunitare, atac vascular cerebral, sarcină cu probleme și deces prematur. 

Renunțarea la fumat ajută la reducerea riscului de apariție a acestor afecțiuni și contribuie la sănătatea celor din jur.

 

Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată

 

Adoptarea unei diete sănătoase, variate și echilibrate previne, întârzie și ajută la evitarea complicațiilor în cazul bolilor de inimă, al diabetului de tip 2 și al altor afecțiuni cronice. O dietă echilibrată include fructe, legume, cereale integrale, carne slabă, lactate cu un conținut redus de grăsimi, nuci și semințe. 

Dacă suferi de obezitate, pierderea chiar și a 5-7% din greutate înseamnă reducerea semnificativă a riscului de diabet zaharat. Mai jos sunt câțiva pași pe care îi poți face pentru a mânca mai sănătos: 

  • Redu cantitatea de sare pe care o pui în mâncare, precum și consumul de produse cu sare;
  • Limitează consumul de carne procesată;
  • Adaugă nuci și semințe în dietă. De exemplu, poți consuma nuci, migdale, alune de pădure, arahide, semințe de floarea-soarelui, semințe de in, caju, fistic etc.
  • Consumă pește și fructe de mare. Acestea conțin acizi grași Omega-3 benefici pentru inimă;
  • Redu cantitatea de zahăr pe care o adaugi în băuturi (cafea, ceai) și deserturi;
  • Redu consumul de băuturi carbogazoase, ceaiuri dulci din comerț, alcool și băuturi energizante;
  • Adaugă o porție de legume sau fructe la fiecare masă. Într-o zi sunt recomandate trei porții de legume și două de fructe. 

 

Introdu activitatea fizică în programul zilnic

 

Activitatea fizică ușoară spre moderată este benefică pentru toate sistemele și organele corpului. Experții în sănătate recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. 

Poate părea mult însă nu trebuie să țintești la acest număr de la început. Chiar și 10 minute de mers pot ajuta. Repetă de 3-5 ori pe săptămână apoi crește cu 5-10 minute pe zi. Apoi încearcă să mergi mai repede. 

 

Dormi suficient

 

Somnul insuficient este asociat cu un nivel fluctuant al glicemiei și cu un risc mai mare de boli de inimă, obezitate și depresie. Pentru un adult sănătos sunt indicate 7-9 ore de somn odihnitor pe noapte. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a dormi mai bine:

  • Stabilește-ți un program de culcare și trezire, inclusiv în weekend;
  • Fii activ în timpul zilei și evită sportul înainte de culcare;
  • Redu consumul de cafea și alcool mai ales după-amiaza;
  • Evită să te uiți la telefon, tabletă sau alte dispozitive mobile cu 90 de minute înainte de culcare;
  • Aerisește camera înainte de culcare și asigură-te că este întuneric în dormitor. 

 

Redu stresul

 

Există o legătură clară între sănătatea mintală și efectele asupra corpului. Dacă suferi de stres, anxietate sau depresie, efectele asupra digestiei se vor resimți imediat. Pe termen lung, stresul poate crește riscul de diabet de tip 2, hipertensiune, atac de cord și atac vascular cerebral.

Sportul, meditația, timpul petrecut în natură sau scrisul într-un jurnal pot ajuta la detensionare. Un studiu interesant spune că recunoștința ne ajută să ne simțim mai bine. De exemplu, ne simțim mai bine după ce am mulțumit unei persoane apropiate pentru ajutorul pe care ni l-a oferit sau pentru că ne este alături. 

Odată instalată o boală cronică, va trebui să îi ții piept pentru restul vieții. Pentru a reduce cât mai mult acest lucru este recomandat să adopți un stil de viață sănătos bazat pe o dietă echilibrată, activitate fizică moderată, somn odihnitor și reducerea stresului. Dacă ai rude apropiate cu boli cronice, este indicat să mergi cel puțin o dată pe an la consultație de specialitate și să îți faci analizele periodic.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.