De câțiva ani, din ce în ce mai mulți bărbați preferă să poarte barbă și pe bună dreptate, pentru că aceasta conferă caracter feței. Însă, la fel ca tunsorile, forma bărbii trebuie să se potrivească chipului. De asemenea, în funcție de forma aleasă, barba nu este întotdeauna ușor de îngrijit. O barbă frumoasă are nevoie de întreținere regulată, de la tuns corect la spălat și periat. Mai mult, în mod paradoxal, cu cât barba este mai scurtă, cu atât necesită mai multă întreținere. Și, indiferent de lungimea sa, retușurile trebuie să fie făcute cel puțin o dată pe săptămână.

Îngrijirea în trei pași simpli

Începe prin a defini conturul buzelor, al maxilarului inferior și al pomeților cu ajutorul unui aparat de ras electric. Astfel, vei îndepărta excesul de păr și vei obține un aspect aerisit al pomeților. Dacă există mult păr de îndepărtat, mai ales la nivelul gâtului, atunci pielea va trebui să fie pregătită cu un ulei pentru pre-bărbierit. Dacă abia ai luat decizia de a-ți lăsa barba să crească, acest prim pas de definire este suficient. Dacă, dimpotrivă, vrei să îți scurtezi firele de păr, vei avea nevoie de un aparat de tuns barba. Foarfeca este, de asemenea, excelentă pentru tăierea vârfurilor.

Pasul al doilea constă în spălarea bărbii în fiecare zi. Aceasta este o zonă care este expusă constant la alimente și băuturi. Există șampoane special adaptate pentru spălarea bărbii, dar și unul clasic pentru păr poate fi la fel de eficient. Cel mai important lucru este să clătești bine barba, pentru a elimina riscul de apariție a mătreții. 

Ultima etapă este periajul temeinic, ce va da volum bărbii, îi va definitiva forma și o va descâlci. În mod ideal, pentru barba scurtă este suficient un pieptene, iar pentru cea lungă, o perie. 

Deci, trusa minimă pentru întreținerea corectă a bărbii ar trebui să conțină un aparat de ras/ tuns, un foarfece special, un pieptene și/ sau o perie. În ceea ce privește îngrijirea, poate fi util un ulei pentru pre-bărbierit, care creează o barieră de protecție, îmbunătățește alunecarea lamei de ras, hidratează pielea și părul și previne descuamarea și tăieturile. Un șampon, un ser și un ulei de barbă pentru hrănirea în profunzime și un aspect sănătos pot fi, de asemenea, incluse în trusă. 

Cum alegi forma de barbă potrivită

Dacă te-ai hotărât să îți lași barba să crească, dar nu ești decis asupra formei acesteia, trebuie să știi că poți găsi ajutor în acest sens și în saloanele dedicate. Iată mai jos care sunt regulile după care poți să te ghidezi.

Barba pentru fața rotundă

Bărbaților cu chip rotund li se potrivește o barbă alungită în zona bărbiei și mai scurtă pe laturi. Ideea este de a rafina fața, dându-i o formă ovală, pentru a evita impresia de supraponderalitate. Starul hollywoodian Leonardo DiCaprio este vedeta de la care poți să te inspiri în acest sens.

Barba pentru fața alungită

În cazul acesta, se poate opta pentru o barbă mai lungă în partea de jos și mai stufoasă pe laterale. O mustață poate ajuta, de asemenea, la restabilirea echilibrului feței. Actorii Hugh Laurie și Ryan Gosling pot deveni modelele tale dacă ai chipul alungit.

Barba pentru fața ovală

Pentru acest tip de față sunt potrivite toate formele de barbă, de la cea de trei zile la barbișon, indiferent de lungime ori grosime. Actorul Jake Gyllenhaal și cântărețul Justin Timberlake sunt vedete cu față ovală care pot purta orice tip de barbă.

Barba pentru față pătrată

În acest caz, o barbă de trei zile, un barbișon și/ sau o mustață sunt cele mai potrivite. Ideea este de a înmuia expresia feței prin reducerea unghiurilor drepte. Actorul Brad Pitt și fostul fotbalist David Beckham sunt modele în acest sens.

De asemenea, stiliștii recomandă evitarea a trei greșeli fundamentale. Bărbații cu buze subțiri trebuie să renunțe la mustața mare, pentru ca gura să nu dispară complet sub firele abundente de păr. Părul din scobitura buzei inferioare nu trebuie tăiat, ci lăsat să crească natural. Nu în ultimul rând, firele de păr de pe gât nu trebuie să depășească linia mărului lui Adam.

 

Sursă foto: Unsplash

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.