Atunci când un bebeluș vine pe lume, totul se schimbă radical pentru viitoarea mămică, iar centrul universului ei devine micul ghemotoc căruia i-a dat viață. Potrivit tradiției creștin – ortodoxe, bebelușul va fi botezat la câteva săptămâni sau luni de la naștere, nașii devenind părinții spirituali, aceștia având un rol important în formarea și educația copilului. 

Mai mult decât atât, nașii vor fi cei care vor avea grijă ca celui mic să nu îi lipsească nimic, oferindu-i cadouri și îndeplinind ritualurile cerute de tradițiile și obiceiurile românești.

 

Tradiții pe care nașii trebuie să le respecte la botez – ce trebuie să îi ofere copilului

  • Atunci când te-ai hotărât să botezi un copil, acesta devine parte din tine, exact ca și propriul tău fiu. Nașul de botez va trebui să aibă grijă de cel mic, să îl apropie de Dumnezeu, dar și să aibă grijă să nu îi lipsească nimic, atât din punct de vedere spiritual, cât și material. 

 

Atunci când bebelușul pe care îl vei boteza vine pe lume, ca parte din datoria nașului, va trebui să îl vizitezi și să îi oferi daruri. Poți alege cadouri pentru naștere de pe Krbaby.ro, unde vei gasi o gamă variată de daruri speciale, care vor încânta orice mămică și vor rămâne o amintire extrem de plăcută. 

 

  • Botezul copilului va fi prilej de sărbătoare, iar nașii vor trebui să îndeplinească câteva ritualuri străvechi atunci când îl creștinează pe cel mic, în timpul slujbei nașii având rol de părinți în fața lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, nașii vor trebui să ofere celui mic cadouri: hainuțe, jucării, obiecte care îi vor folosi.

De exemplu, dacă ești naș, poți oferi un leagăn electric, un balansoar, un cărucior, o mașinuță, jucării de pluș, păpuși, cărți senzoriale, dar și hainuțe, încălțăminte, obiecte de baie,  albume foto, rame foto, amprente de picior, bijuterii. 

Orice cadou consideri că îi va folosi sau se va bucura de el este binevenit, nu există restricții în acest sens. Astfel că, poți oferi finului absolut orice consideri că îi va plăcea și îl va face fericit, mai ales dacă bugetul îți permite. 

 

  • Rolul nașilor în viața copilului nu se va termina după botez. Aceștia vor trebui să fie alături de cel mic toată viața, ba mai mult, vor trebui să îl îndrume și să îl ajute până la vârsta maturității. Mai mult decât atât, nașii vor trebui să ofere cadouri celui mic, de nenumărate ori: la băița de după botez, la tăiatul moțului, la aniversările copilului, la ziua onomastică, de Crăciun, de Paște sau ori de câte ori nașii simt că ar trebui să ofere daruri. 

 

Dacă te-ai hotărât să botezi un copil, trebuie să te gândești foarte bine înainte de a face acest lucru, deoarece este un angajament pe care ți-l iei pe viață. Va trebui să faci parte din viața copilului, să îl îndrumi mereu, să fii sprijinul lui și să îl iubești ca pe propriul copil. 

 

Sursă foto: Pexels.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.