Au trecut cinci ani de la tragedia din Colectiv şi nu avem încă niciun vinovat în spatele gratiilor. Infecţiile intraspitaliceşti, care au răpus pacienţii cu şanse de supravieţuire, rămân o problemă fără răspuns.
30 octombrie, 2015. Sute de tineri veniseră să se distreze în clubul Colectiv. Seara s-a încheiat însă tragic. La ora 22 şi 32 de minute, un prim apel la 112 anunţa incendiul. Flăcările au mistuit acoperişul de burete în 153 de secunde. Dezastrul avea să lase în urmă 64 de morţi şi 160 de răniţi.
La cinci ani de la infernul din club, nu avem niciun vinovat în spatele gratiilor. Încă se judecă apelul în dosarul Colectiv. În primă instanţă s-au dat pedepse însumate de 115 ani pentru Cristian Popescu-Piedone, primar al sectorului 4 la vremea aceea, pentru patronii clubului, pompierii care au verificat, dar n-au închis clubul şi pentru pirotehniştii care au montat artificii neconforme pe scenă. Victimele rămase în viaţă s-au constituit parte civilă în proces. Prima sentinţă i-a nemulţumit.
„35% suprafață arsă, o săptămână de comă, 4 ani de reparații. 14 intervenții chirugicale cu anestezie generală, 10 au presupus corecții chirurgicale. Cu toate acestea, în decembrie 2019, domnul judecător a considerat cazul meu pe treapta cea mai de jos a gravității„, a scris pe Facebook una dintre victimele incendiului din Colectiv.
În cinci ani, România nu a bătut pasul pe loc doar în instanţă. Încă nu am rezolvat problema infecţiilor intraspitaliceşti care i-au ucis pe mulţi dintre tinerii care şi-au pus toată speranţa în spitale. Anul acesta, în plină pandemie, au fost raportate, cu greu şi cu scandal, aproape 1.400 de infecţii. Dublu faţă de acum doi ani.
Victimă Colectiv: „Din cauza lor a trebuit sa fiu intr-o luptă constantă şi să fiu într-un spital în care, timp de două luni, aproape zilnici îmi scorojea carnea.”
Victimă Colectiv: „Experienţa teribilă prin care am trecut şi-a pus amprenta şi asupra fizicului meu.„
Vineri seară, tinerii care au pierit vor fi comemoraţi, atât în faţa clubului, cât şi printr-un lanț al memoriei, care se va întinde de la Curtea de Apel București și până la clubul Colectiv. Vor fi 400 de oameni care, distanțați din 4 în 4 metri, vor marca simbolic acest traseu pentru dreptate.
Sursa: Observatornews.ro
Lasa un raspuns