Bucovina este una dintre cele mai frumoase regiuni ale României. Cunoscută și sub numele de „țara codrilor de fag”, acest ținut superb găzduiește mănăstiri pictate, vestea cărora a bătut lumea în lung și-n lat. Însă nu doar acestea alcătuiesc frumusețea locului. În Bucovina se întâlnesc peisaje care sunt greu de descris în cuvinte, multe zone împădurite și oameni buni la suflet. Din moment ce bucuria vine din lucruri mărunte, nimic nu se compară cu o vizită la Cetatea de scaun a Sucevei, o plimbare la muzeele din zonă, culminată cu o clipă de relaxare pe meleagurile din Vatra Dornei.
Mănăstirea Voroneț
Ar fi multe de spus despre acest locaș de cult. Cu toate acestea, este bine de știut că frumusețea frescelor i-a adus popularitatea de care se bucură în prezent. În plus, a fost inclusă și în patrimoniul mondial UNESCO, motiv pentru care toată lumea a aflat cum arată de fapt „albastrul de Voroneț”.
În trecut, domnitorii aveau obiceiul de a construi o mănăstire în urma fiecărei victorii. La fel s-a întâmplat și în cazul acestei mănăstiri care a fost ctitorită în urma victoriei împotriva turcilor de către Ștefan cel Mare. Deși a trecut foarte mult timp de când au fost realizate, picturile interioare strălucesc la fel de frumos.
Mănăstirea Humor
Situată la o distanță de 5 km de Gura Humorului, această construcție de o frumusețe copleșitoare face parte dintre cele mai vizitate obiective din Bucovina. Ctitoria logofătului Teodor Bubuiog se remarcă prin pictura exterioară, monument pe care orice hoinar în Bucovina trebuie să-l vadă. Valoarea sa culturală și spirituală au inclus-o în patrimoniul UNESCO. Deși a fost construită în anul 1530, a reușit să rămână o clădire impunătoare până în prezent.
La rândul său, Mănăstirea Humor este dominată de „roșul de Humor” care înfățișează asediul Constantinopolului. Pe lângă acest aspect, lipsa turlelor și prezența pridvorului cu arcade sunt elementele cel mai ușor de remarcat.
Persoanele care trec pragul acesteia au ocazia să vadă icoane vechi ce datează din secolul al XVI-lea, portrete ale persoanelor care au ctitorit-o și pietrele lor funerare.
Vatra Dornei
Orice vizită în Bucovina trebuie neapărat să includă și o scurtă oprire în Vatra Dornei. Aceasta este o atracție populară unde turiștii merg de obicei pentru a se bucura de facilitățile balneare așa cum sunt apa termală, băile cu nămol și apa carbogazoasă. De asemenea, aici se poate schia și se pot practica alte sporturi de iarnă deoarece natura este bogată în munți.
Fie că îți place să te plimbi, să mergi cu bicicleta sau cu sania, Vatra Dornei poate fi o destinație potrivită de weekend. Totuși, ceea ce nu știu mulți turiști este că aici există și un cazinou, clădirea Cazinoului din Vatra Dornei. Monumentul istoric care a fost construit în anul 1889 a fost conceput ca sursă de divertisment pentru turiștii din zonă. La acea vreme se puteau juca poker, ruletă și alte tipuri de jocuri de cazinou. În prezent, ei nu mai pot face acest lucru, însă cazinourile online oferă acces nelimitat la variații de jocuri slot. Toate acestea sunt disponibile la orice oră și pot fi accesate de pe orice dispozitiv conectat la internet.
Casa cu linguri la fereastră
Persoanele care fac un popas prin Bucovina au ocazia să viziteze o clădire muzeu deosebită. Aici se găsesc peste 6000 exemplare de linguri adunate de către Ion Țugui. În momentul de față colecția este în grija descendenților săi. Muzeul a fost înființat în anul 1945. Încă de atunci au fost așezate linguri peste tot, pe casa scării, pe tavan, le ferestre, la parter și la etaj.
Mai interesant este faptul că fiecare dintre aceste linguri are o poveste. Spre exemplu, pe unele sunt pictate anumite personaje istorice. Există și exemplare care au servit în viața de zi cu zi a oamenilor: linguri pentru pictatul ouălor sau lingura mirilor. Toate sunt lucrate cu măiestrie de mâinile talentate ale meșteșugarilor și au fost realizate cu foarte multă atenție la detalii.
Toată lumea trebuie să facă o vizită pe acestea meleaguri cel puțin o dată în viață. Cu un itinerariu pregătit din timp și cu multă dorință de a vedea locuri aparte, este imposibil să nu ai parte de clipe frumoase în Bucovina. Clădirile și locurile frumoase descrise mai sus sunt doar câteva exemple alese din multitudinea de obiective pe care această zonă ți-o pune la dispoziție. Aici se mai pot vizita și Moldovița, mănăstirea Sucevița, mănăstirea Putna sau Muzeul satului bucovinean.
Lasa un raspuns