Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, în ședința de miercuri dimineața, prelungirea stării de alertă și modificarea măsurilor luate pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Documentul cu noile decizii poate fi consultat la finalul acestui articol. Noile măsuri vor intra în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie 2022, dacă vor fi adoptate de Guvern.

CNSU a decis prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 8 ianuarie 2022.

Mai mult, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, s-au dispus măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Obligatoriu mască FFP2 sau mască medicală, în toate spațiile publice închise și deschise

CNSU a decis obligativitatea purtării măștii de protecție doar de tip medical sau masca FFP2, care să acopere gura sau nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. De la această măsură ar urma să fie exceptate următoarele categorii de persoane: 

– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

– persoanele care sunt singure în birou;

– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între; persoanereprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

– persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante; (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive;

Participarea la competiții sportive, evenimente, concerte sau festivaluri, în funcție de rata de incidență

Mai mult, CNSU a propus ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Unde incidența este mai are de 1/1000 de locuitori, participarea poate fi de până la 30% din capacitatea spațiului.

Totodată, CNUS a decis ca organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Și în cazul acestor evenimente, unde incidența este mai are de 1/1000 de locuitori, participarea poate fi de până la 30% din capacitatea spațiului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.