„Un protest de amploare se anunță a avea loc duminică, 15 decembrie, la groapa de gunoi de pe Mestecăniș. Acesta va avea loc între orele 12.00- 15.00 și sute de persoane au anunțat deja că sunt interesate să participe”.
Așa anunțau organizatorii acestei manifestații acum câteva zile în urmă, mai ales în mediul online. Duminică, 15 Decembrie, la ora 12:00, în Pasul Mestecăniș se aflau 20 de persoane, mai apoi aici ajungând câteva zeci.
Comuna Pojorâta pe raza căreia se află amplasamentul a fost reprezentată de câteva persoane, cei mai mulți dintre protestatari fiind turiști.
Oamenii care s-au adunat în vârful Mestecăniș au protestat față de darea în folosință a platformei ecologice de deșeuri de la Pojorâta, însă destul de anemic, chiar organizatorii fiind dezamăgiți de slaba prezență.
PSD, USR, PARTIDUL VERDE, reuniune în vârf de munte
Alături de activiștii de mediu au fost prezenți reprezentanți ai Partidului Social Democrat, ai Partidului Verde și USR.
Daniel Popescu, deputat USR Diaspora, a fost și el prezent la protestul de pe Mestecăniș. Acesta le-a vorbit oamenilor despre faptul că le povestește străinilor atunci când merge în delegații despre acest proiect, în ultima vreme deputatul USR fiind extrem de activ pe acest subiect.
Liderul PLUS Suceava, Radu Rey a spus că locuiește în Câmpulung Moldovenesc și lucrează la Vatra Dornei și că trece zilnic pe lângă acest depozit din pasul Mestecăniș și că îi este rușine de această investiție.
Președintele Organizației Municipale a PSD Vatra Dornei, Petru Ariciuc, secretar general al PSD Vatra Dornei în perioada demarării proiectului, le-a vorbit protestatarilor despre faptul că ei își pot alege politicienii care să îi reprezinte.
Vasile State, președinte Partidul Verde Filiala Municipală Câmpulung Moldovenesc, a transmis, de asemenea, un mesaj politic.
Totodată, Teodor Sologiuc, tatăl activistului de mediu, Gheorghe Sologiuc, cel care a votat în Consiliul Județean Suceava PENTRU acest proiect a stat la protest doar în preajma deputatului USR, Daniel Popescu.
Jurnalistul Dinu Zară, a spus că groapa este construită ilegal, iar gunoaiele depuse acolo vor fi luate de vânt care suflă cu putere în zonă.
DE ȘTIUT
Construcția acestui depozit, în ceea ce privește amplasamentul și toată documentația, a început acum 12 ani, în ianuarie 2007, informațiile fiind publice ( informare publică la Primăria Pojorâta, Hotărâri ale Consiliului Local al comunei Pojorâta, Hotărâri ale Consiliului Județean Suceava, dezbatere publică la sediul Consilului Județean, dezbatere publica la Valea Putnei).
Până acum nu au fost nici un fel de proteste de stradă, nici în perioada elaborării documentației și nici în perioada execuției efective a depozitului, execuție care a început în anul 2013.
În anul 2016 depozitul era finalizat în proporție de 98,5%.
Au fost obținute TOATE avizele, de la toate instituțiile implicate în proiect, o parte înainte de depunerea documentației pentru finanțarea europeană, iar o parte înainte de eliberarea Autorizației de Construire, conform legii.
Recepția la terminarea lucrărilor din anul 2018 a fost semnata de 11 entități adică, în afară de constructor, proiectant, consultant și beneficiar, a fost semnată de instituțiile cu rol de verificare a realizării contractului (Agenția de Protecție a Mediului, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul de Situații de Urgență, Compania de Căi Ferate, Direcția Regională de Drumuri și Poduri, Primaria Pojorâta.
„Acum sunt în desfășurare mai multe procese civile și așteptam finalizarea lor. Vom începe operarea după finalizarea proceselor”, a declarat după protest, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, cel care are responsabilități în derularea proiectului.
Lasa un raspuns