Asociația Joseph Schmidt în parteneriat cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava vă invită la Joseph Schmidt Cinema, în perioada 23-25 noiembrie 2012 începând cu ora 18:00 la Auditorium Joseph Schmidt din Suceava.

Luna noiembrie reprezintă un timp special în care comemorăm 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui nostru înaintaș, tenorul român Joseph Schmidt, care ne părăsește în sfârșitul de toamnă al lui 1942 încetând din viață în tabăra de refugiați de la Gyrenbad de lângă Zürich, în urma unui infarct, la vârsta de 38 de ani.

În 16 noiembrie 1942, la doar 38 de ani, tenorul român Joseph Schmidt a încetat din viață în tabăra de refugiați de la Gyrenbad, de lângă Zürich în urma unui infarct. Destinul său măreț dar și tragic, avea să însemne pietre de hotar în arta interpretării lirice dăinuind și continuând să dăinuie pururi prin înregistrările și filmele care l-au avut ca protagonist, mărturie a desăvârșirii artistice de care a dat dovadă pe altarul muzicii.

În anul 2008, la un an distanță de triumful primei ediții a Concursului Internațional de Canto Joseph Schmidt realizat împreună cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și instituții ale administrației locale, dar și a construirii Auditoriumului Joseph Schmidt, ctitorie a Universității Ștefan cel Mare din Suceava onorând personalitatea marelui artist român, ia ființă Asociația Joseph Schmidt, unde împreună cu doamna profesor Sanda-Maria Ardeleanu, scriitorul și jurnalistul Aurel Brumă, domnul profesor Aurel Buzincu, sub Înaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Prințul Paul al României, continuă proiecte și ființări pe care dorim să le dăinuim peste timp și cărora le dorim să dăinuie.

În 2008, are loc cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Canto Joseph Schmidt, realizare a eforturilor conjugate împreună cu Președintele Comisiei de Organizare a Evenimentului, doamna profesor Sanda-Maria Ardeleanu.

Sunt lansate Site-ul oficial al asociației împreună cu blogul organizației.

Două proiecte care vin în sprijinul realizării a altor importante ctitorii culturale prind viață: Suceava Theatre Company și Suceava Choir Company, încercând să contribuim și să atragem atenția asupra necesității unui teatru, a unei filarmonici, a unei corale sau opere naționale la Suceava.

Joseph Schmidt Expo îsi începe parcursul itinerant începând cu Muzeul de Istorie al Bucovinei, exponatele cuprinzând fotografii, programe de concert din viața marelui artist român.

Se conturează alte două proiecte, Joseph Schmidt Magazine și Joseph Schmidt Cinema, proiecte care își fac debutul în toamna anului 2012.

Concertul Crăciun la Suceava, pe care l-am fondat în 2005, devine o tradiție și este asumat de Asociația Joseph Schmidt pentru a fi custodit generațiilor următoare.

Tango Emocion, producția Operei Naționale București pe o poveste scenică scrisă de mezzosoprana Oana Andra, este sprijinită de Asociația Joseph Schmidt în a atinge un parcurs internațional pe calea marilor spectacole de operă, fiind prezentă dincolo de cea de-a patra stagiune a operei în turnee în Norvegia, Bulgaria, Austria, Germania și Malta.

În anul 2004, filatelia germană lansa un timbru comemorativ Joseph Schmidt la 100 de ani de la naștere. În anul 2009, Asociația Joseph Schmidt Împreună cu Romfilatelia lansa un întreg poștal la 105 ani de la naștere, disponibil în toate oficiile poștale din România.

Într-un oraș ca Suceava – cu peste 620 de ani de istorie de la atestarea sa documentară, implicarea și dăruirea pentru aceste acțiuni în același timp privind spre înaintași reprezintă nu doar un restitutio al marilor valori ale României, uneori, pe nedrept căzând în uitare, dar și o regăsire a noastră ca români, a fiecăruia ca Destin individual și a noastră ca Destin național ale cărui nemargini sunt trasate de cultura noastră, cel mai de preț bun, singura noastră identitate.

Serile de film dedicate tenorului român Joseph Schmidt care au loc în Auditoriumul Joseph Schmidt (ctitorie a Universității Suceava onorând personalitatea marelui artist român) cuprind trei dintre capodoperele cinematografice în care a jucat și care l-au făcut celebru în întreaga lume, dăinuind și continuând să dăinuie pururi ” Cred într-un restitutio și prin apropierea comunității sucevene de fenomenul unic în arta interpretării vocale și în istoria artei lirice în general, Joseph Schmidt, invitând marele public să contemple producțiile cinematografice de prim rang în care artistul român a jucat”  declarat Andras Chiriliuc, presedinte al Asociatiei “Joseph Schmidt”, membru in Presidiumul Uniunii Mondiale a Muzicienilor Moscova.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.