Comisarii de la Protecția Consumatorului Suceava desfășoară o serie de controale tematice în preajma Sărbătorilor Pascale. Sunt vizate unităţile care activează în domeniul alimentar, fie că vorbim despre vânzarea cărnii de miel, a ouălor, cozonacilor sau a peştelui.
Controalele urmăresc verificarea existenței documentelor de proveniență, starea ambalajelor, încadrarea produselor în cantitatea netă declarată, încadrarea în termenul durabilității, condițiile de depozitare, precum și respectarea prevederilor referitoare la informarea consumatorilor în conformitate cu regulamentul UE.
Sunt verificate produsele alimentare de post, peşte şi preparate din peşte, carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin şi băuturi alcoolice”, informează directorul adjunct al OPC Suceava, Vasile Latiș, care atrage atenția și asupra prețurilor: „Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă”.
OPC atrage atenția și asupra vânzării de ouă sau de vopsea de ouă. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.
La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş.
Dacă decidem să cumpărăm ouă în vrac, atunci pe acestea trebuie scrise lizibil informații cu privire la categoria de calitate, categoria de greutate, o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului, dar și data de valabilitate minimă.
Vopseaua de ouă trebuie să conțină și ea o etichetă cu numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiunile de utilizare și data durabilităţii minimale.
Lasa un raspuns