Despre Com’On Romania

Scopul proiectului Com’On Romania este derularea unui proces de consultare participativă în orașe românești prin care se identifică nevoile și dorințele tinerilor în ceea ce privește participarea civică prin inițierea unor acțiuni locale prin grupuri informale și luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unor ecosisteme locale de participare organică a tinerilor și în special de bugetare participativă de tineret și crearea unei mișcări naționale de bugetare participativă (Com’On Romania) la nivel național prin care grupuri informale de tineri au acces la surse de finanțare, iar tineri în general pot participa la luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă directă

Despre Com’ON Café

Com’ON Café se desfășoară în format World Cafe. Discuțiile se poartă, după o scurtă introducere, în două blocuri de câte 30 de minute, în grupuri de cinci persoane. După primele 30 de minute participanții schimbă locurile, iar o persoană din fiecare grup rămâne pe loc, sintetizează nou-veniților ce s-a discutat până atunci, apoi discuțiile continuă pentru încă 30 de minute. Între timp, voluntarii denumiți harvesteri adună informații din discuții pe care le și afișează cu ajutorul instrumentului digital Mentimeter.com. La sfârșit, oricine își poate prezenta ideile publicului.

Evenimentul Com’ON Café din Suceava a fost organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Suceava și Grupul Pont din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Studenților din Universitatea “Ștefan cel Mare” – ASUS

Com’ON Café Suceava

Com’ON Café@Suceava a făcut parte dintr-un șir de consultări în format de dialog structurat (World Cafe) în mai multe orașe românești și s-a desfășurat în cadrul proiectului Com’On România, susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Naționala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. La evenimentul din Suceava au participat în jur de 50 tineri și au fost adunate un număr total de 204 de idei legate de lipsurile și nevoile din oraș.

Subiectele puse in discutie

În dezbateri au existat unele subiecte care au fost discutate în aproape toate grupurile. Una dintre temele principale a fost înființarea unui Centru de Tineret, o instituție pe care mulți și-o doresc de mult timp, dar s-a vorbit și despre o clădire pentru ONG-uri și spații pentru desfășurarea talentelor tinerilor. Din discuțiile tinerilor mai reiese că aceștia ar dori mai multe investiții în tineret, întâlniri lunare cu reprezentanții ONG-urilor – și nu numai pentru a discuta anumite probleme, ci pentru colaborare continuă.

Transportul în comun a fost un alt subiect intens discutat din mai multe puncte de vedere: de la utilizarea autobuzelor mici TPL pentru o linie de noapte, necesitatea mai multor mijloace de transport, care să circule mai des și până mai târziu, până la necesitatea unor spații pentru bicicletă practicabile.

Birocrația a fost des menționat la subiectul „m-a scos din sărite”, tinerii menționând și „cozile interminabile” din instituțiile publice. La acest capitol ei au mai vorbit și despre lipsa cosurilor de gunoi, traficul rutier infernal, câinii fără stăpân și problema persoanelor fără adăpost.

Studenții din Suceava au menționat probleme legate de numărul și distribuirea locurilor de cămin și dificultățile întâlnite de către tineri în găsirea unui loc de muncă – așteptări legate de experiență pe care nu au de unde să o obțină – s-a plasat printre cele mai importante teme. Evenimente culturale, sportive, inițiate de tineri și
în general îndreptate spre tineri au fost menționate la capitolul lipsuri, la fel ca și locuri de parcare, piste de bicicletă și oportunități de sport în general.

Selecție din ideile notate de către participanți

O selecție din ideile prezentate de către participanți la fiecare subiect se găsește mai
jos.

a) Dacă aș fi primar…
… aș face mai multe investiții în tineret
… aș suplimenta patrulele de poliție pe timp de noapte
… aș construi o sală polivalentă (cu dimensiuni oficiale)
… aș moderniza parcul Șipote
… m-aș axa pe curățenia orașului/infrastructură

… amenajarea de spații verzi
… aș promova turismul
… mai multe mijloace de transport

b) „Ultima chestie care m-a scos din sărite în oraș…”

… lipsa coșurilor de gunoi
… parcarea mașinilor pe trotuar
… au crescut taxele la universitate
… pentru a dona sânge, care este o situație urgentă, trebuie obligatoriu să ai permis
de ședere (moldoveni, ucraineni)
… lipsa locurilor de parcare
… aglomerația în transportul public
… birocrația la instituțiile publice
… câinii fără stăpân
… program scurt TPL
… costurile kilometrajelor la taxiuri au crescut

c) „Îmi lipsește în Suceava..”

… centre de tineret
… evenimente pentru tineret
… diverse activități pentru tineri (consultări, concerte, festivaluri, diverse competiții)
propuse de către aceștia
… lipsa locurilor de muncă pentru studenți (fără a cere experiență în domeniu)
… activitățile cultural-educaționale
… o clădire pentru ONG
… teren de sport în parcuri + parc al tineretului
… complex de natație
… campus mai mare
… săli de evenimente

La evenimentul din Suceava au participat în jur de 50 tineri și au fost adunate un număr total de 204 de idei legate de lipsurile și nevoile din oraș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.