Prin vot unanim, consilierii şi deputaţii din cele două deliberative, au adoptat rezoluţia şedinţei comune a Consiliului Judeţean Suceava şi a Consiliului Regional Cernăuţi.

În data de 23.11.2012, Palatul Administrativ a găzduit şedinţa comună a administraţiei judeţene din Suceava şi a celei regionale din Cernăuţi. Oficialităţile sucevene au fost reprezentate de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul judeţului Florin Sinescu, vicepreşedinţii Ştefan Băişanu şi Alexandru Rădulescu, dar şi de consilierii judeţeni care au avut şi sarcina votului final. Invitaţi le-au fost deputaţii din Consiliului Regional Cernăuţi, conduşi de preşedintele Mykhaylo Gayniceru. Prezent la întâlnire a fost şi guvernatorul Myhailo Papiev, precum şi şefi de instituţii din cadrul regiunii Cernăuţi.

      După discursurile reprezentanţilor celor două regiuni, au luat cuvântul şi consulul României la Cernăuţi, Corneliu Ionel Ciubotaru, dar şi consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, vorbind despre relaţiile bilaterale şi despre evoluţia acestora în ultima perioadă de timp.

     Nechifor: „Consumul excesiv de bune relaţii nu dăunează sănătăţii!”

     Un moment stânjenitor pentru oficialităţile ucrainene prezente la şedinţa comună a Consiliului Judeţean Suceava şi a Consiliului Regional Cernăuţi a fost discursul reprezentantului partidului „Batkivşina” (Patria), deputatul Ivan Muntean, care se află în opoziţie atât cu puterea locală, cât şi cu cea de stat din Ucraina, condusă de actualul preşedinte Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei.  Acesta a menţionat că liderul partidului, Iulia Timoşenko, este şi în prezent la închisoare ca urmare a unor dosare fabricate, pe motive politice, de către actualul regim din Ucraina. O altă declaraţie şoc a deputatului de la Cernăuţi a fost „Vedem că Guvernul Ucrainei, chiar dacă îşi declară intenţia de integrare europeană, realmente face totul pentru a o împiedica.”

     În replică, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a evidenţiat că „atât timp cât putem discuta liber, acesta este un act de normalitate…şi noi avem un premier arestat în România, diferenţa este că opoziţia nu plânge după acest lucru”. În stilul caracteristic, Nechifor a relaxat atmosfera uşor tensionată, completând cu „chiar dacă există lupte politice, relaţia Cernăuţiului cu Suceava este una privilegiată…iar noi suntem condamnaţi să cooperăm. Consumul excesiv de bune relaţii nu dăunează sănătăţii!”

          Ordinea de zi a şedinţei a fost următoarea:

1. Principalele tendinţe, reuşitele şi perspectivele realizării proiectelor structurale de colaborare transfrontalieră în cadrul instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat;

2. Adresele către guvernele naţionale transmise de CJ Suceava şi Consiliul Regional Cernăuţi în legătură cu urgentarea semnării acordului interguvernamental, privind trecerea simplificată a frontierei de stat între România şi Ucraina; Analizarea posibilităţilor de introducere a unor permise, menite să faciliteze trecerea frontierei pentru persoanele cu familii de o parte şi de alta a graniţei sau a celor care realizează schimburi economice; Analizarea posibilităţilor de redeschidere a Punctului Vamal de Trecere a Frontierei de Stat de la Climăuţi – Bila Kreneţia, la solicitarea locuitorilor din localităţile de o parte şi de alta a frontierei;

3. Implementarea unui model performant de colaborare între serviciile de protecţie a mediului din regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava. Elaborarea unui plan comun de acţiuni pentru îmbunătăţirea nivelului de protecţie a populaţiei şi a teritoriilor din zona de frontieră cu privire la riscurile ecologice.

4. Introducerea unui mecanism inovaţional de colaborare între funcţionarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina Suceava din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor din România şi cei ai Ministerului de Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, din regiunea Cernăuţi, prin semnarea unor acorduri regionale. Elaborarea unui plan comun de acţiuni pentru îmbunătăţirea protecţiei populaţiei şi teritoriilor din zona de frontieră în cazul unor situaţii de urgenţă cu caracter tehnologic sau natural şi lichidarea consecinţelor acestora.

5. Stadiul şi perspectivele realizării obiectivelor cuprinse în Procesul Verbal al întâlnirii de lucru dintre conducerea regiunii Cernăuţi – Ucraina şi a judeţului Suceava – România, din 17.08.2012.

6. Solicitare către guvernele naţionale privind susţinerea introducerii în reţeaua TEN-T a unor trasee rutiere din România şi Ucraina, care să facă legătura cu ruta de tranzit Via Carpathia, în vederea creşterii potenţialului de tranzit al ambelor regiuni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.