Conform Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (1993) bisericile din circuitul UNESCO trebuie aibă toate fațadele acoperite de picturi exterioare astfel încât să întruchipeze un fenomen artistic unic și omogen, direct inspirat de artă bizantină.
„Motivația includerii acestor biserici în circuitul UNESCO este dată de unicitatea ansamblurilor de picturi murale exterioare, particularizate prin întinderea lor pe întreaga suprafaţă a turlei şi a zidurilor. De asemenea fiecare biserică din circuitul UNESCO trebuie să aibă fațadele exterioare complet acoperite cu picturi care sunt un exemplu iminent al unui tip de construcție biserici și decor adoptate în Moldova, care ilustrează contextul cultural și religios din Balcani din secolul al 15-lea la secolului al 16-lea. Mănăstirea Dragomirna nu deține fațade acoperite cu picturi, însă este un monument decorat cu elemente sculpturale exterioare impresionante,” se arată în comunicatul remis de Consiliul Județean.
În prezent monumentele istorice românești din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt reprezentate de către cele opt biserici din Județul Suceava, înscrise în 1993, Cod 598, după cum urmează:
- Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din satul Arbore
- Biserica Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe a fostei Mănăstiri Humor
- Biserica Buna Vestire a Mănăstirii Moldoviţa
- Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi
- Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava
- Biserica Sfântul Gheorghe a fostei Mănăstiri Voroneţ
- Biserica Învierea Domnului din Sucevița
Lasa un raspuns