După ce senatorul Gheorghe Flutur, a declarat la inaugurarea căminului cultural din comuna Mitocul Dragomirnei că Mănăstirea Dragomirna ar trebui să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO precum s-a procedat și în cazul Mănăstirii Sucevița, aceasta din urmă fiind inclusă în lista UNESCO în vara anului 2010, Biroul de Comunicare Publică al Consiliului Județean Suceava i-a răspuns precizând care sunt criteriile în baza cărora o biserică poate fi declarat monument UNESCO.

Conform Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (1993) bisericile din circuitul UNESCO trebuie aibă toate fațadele acoperite de picturi exterioare astfel încât să  întruchipeze un fenomen artistic unic și omogen, direct inspirat de artă bizantină.

„Motivația includerii acestor biserici în circuitul UNESCO este dată de unicitatea ansamblurilor de picturi murale exterioare, particularizate prin întinderea lor pe întreaga suprafaţă a turlei şi a zidurilor. De asemenea fiecare biserică din circuitul UNESCO trebuie să aibă fațadele exterioare complet acoperite cu picturi care sunt un exemplu iminent  al unui tip de construcție biserici și decor adoptate în Moldova, care ilustrează contextul cultural și religios din Balcani din secolul al 15-lea la secolului al 16-lea. Mănăstirea Dragomirna nu deține fațade acoperite cu picturi, însă este un monument decorat cu elemente sculpturale exterioare impresionante,” se arată în comunicatul remis de Consiliul Județean.

În prezent monumentele istorice românești din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt reprezentate de către cele opt biserici din Județul Suceava, înscrise în 1993, Cod 598, după cum urmează:

  • Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din satul Arbore
  • Biserica Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe a fostei Mănăstiri Humor
  • Biserica Buna Vestire a Mănăstirii Moldoviţa
  • Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi
  • Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava
  • Biserica Sfântul Gheorghe a fostei Mănăstiri Voroneţ
  • Biserica Învierea Domnului  din Sucevița

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.