Radu Pentiuc, consilier județean și președintele Comisiei pentru învățământ, cultură, cercetare științifică, sănătate, protecție socială și protecția copilului din Consiliul Județean Suceava, a transmis că

noile legi ale educației vor asigura modernizarea învățământului, creșterea investițiilor și a salariilor cadrelor didactice.

Președintele Comisiei pentru învățământ a declarat că noile legi ale învățământului vor asigura modernizarea învățământului, creșterea investițiilor și a salariilor cadrelor didactice.

Radu Pentiuc a amintit că Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectele legilor educației „România Educată” pentru învățământul preuniversitar și universitar. Cele două proiecte pot fi analizate pe site-ul de internet al Ministerului Educației, iar propunerile cu privire la îmbunătățirea conținutului acestora pot fi transmise până la data de 14 august 2022 pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro.

Făcând referire la cele două proiecte de lege, prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc a subliniat faptul că noile legi pornesc de la nevoile elevului, identificate pe parcursul a peste șase ani de consultări în proiectul „România Educată”, inițiat de președintele României Klaus Iohannis. „Aceste legi sunt extrem de importate, prin modificările aduse, atât pentru cadrele didactice și nedidactice, cât și pentru elevii și părinți. Învățământul va fi centrat, mai mult ca oricând, pe nevoile elevilor și studenților. Trebuie subliniat faptul că se dorește, pe lângă modernizarea și actualizarea procesul educațional, o creștere importantă a investițiilor în unitățile de învățământ”, a precizat consilierul județean.

El a declarat că prin adoptarea noilor legi se va realiza o creștere importantă a investițiilor în educație, dar și a nivelului salariilor cadrelor didactice.

Astfel, Radu Pentiuc a explicat că în proiectul legii învățământului preuniversitar este prevăzută o creștere de 370% a cheltuielilor materiale pentru funcționarea școlilor și grădinițelor. Pentiuc a explicat că asta înseamnă o creștere de la 485 lei per elev, cât este costul standard pentru cheltuieli materiale în momentul de față, la 1.800 lei per elev. El a arătat că investițiile vor avea o pondere extrem de mare în raport cu cheltuielile salariale din școli, de circa 20%, ceea ce va asigura o modernizarea a unităților de învățământ.

În același timp, Radu Pentiuc a spus că noua lege va asigura și o salarizare a cadrelor didactice care le va reda demnitatea acestora. Pentiuc a precizat că dacă în momentul de față salariul mediu în educație este de aproximativ 6.500 de lei, acesta va crește la 9.300 de lei.

 

 

5 Responses

 1. mihai grigore

  : revista floare albastra = blue : eu , cans l-am intalnit prima oara pe radu pentiuc ,in pozotia atodidact newton ,etc
  faradew – maxwell in domeniul fizicii am crezut can este pacepa so cei care au carat in cuba arme nucleare -_ pe CE ruts

  Răspunde
   • mihai grigore

    : prezenta culturii vii in intreg perimetrul unei limbi
    … :reiterare reala 125 so 150 ani serbare de l a putna 15 august 2022 the white house conseil I castigation propunere _ times sguar and legendarul poet mihai grigore care va atinge sulul shakesheare in albastru = partea a doua din { blue music system = viitorul stintelor unificate } … :

 2. mihai grigore

  : educator bolsevica sa nazista … legea invatamantui in acord cu CONSTITUTIA statelor unite ale lumii nu_ I asa , trebuie sa permits accesul valorilor in scolile de stat say private : cum ? R: lansare lucrare lirica manastirea putna = revendicare litere = poeti Terra intrand :

  Răspunde
 3. mihai grigore

  revista floare albastra = blue :: curs de economie& drept spatial = aunt ASA . crenti slabi si tari _ say Edison so Tesla – digitali anlogici so blue music system = maculatura sitem de invatmant secol xx :mihai grigore poet.editor.scientist – presedinte de onoare romania libera = bucovina de nord + basarbia + ltura libera : 2022 ,2 august 19h59′ am :

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.