Consiliul Concurenţei a recomandat Parlamentului eliminarea onorariilor minime din legea avocaturii, adoptată recent de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, susţinând că ar reprezenta „un regres” şi că cel dezavantajat va fi consumatorul.

Bogdan Chiriţoiu

„Recomandăm eliminarea oricărei forme de intervenţie în piaţă prin stabilirea de onorarii minime pentru serviciile oferite de avocaţi, una dintre cele mai severe modalităţi de restricţionare a concurenţei şi care ar reprezenta un regres în ceea ce priveşte modul de reglementare şi de exercitare a profesiei de avocat în România”, susţine Consiliul Concurenţei în scrisoarea adresată Parlamentului, care prin decizia Biroului Permanent a ajuns, ieri, în atenţia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor.

Consiliul Concurenţei a criticat prevederile privind introducerea onorariilor minime pentru serviciile oferite de avocaţi.

„Trebuie precizat faptul că o astfel de intervenţie în piaţă a organizaţiei profesionale a avocaţilor a existat şi în trecut, aceasta fiind eliminată din lege în anul 2004, în urma demersurilor autorităţii de concurenţă. Efectele nocive în piaţă s-au păstrat însă mult timp după aceea, mulţi avocaţi raportându-se, în continuare, la onorariile din lista abrogată”, susţine preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit Consiliului Concurenţei, stabilirea unor limite minime ale onorariilor restrânge libertatea practicienilor profesiilor liberale, în speţă a avocaţilor, „de a se concura prin preţul serviciilor oferite”.

„De asemenea, avocaţii nou intraţi pe piaţă nu pot practica onorarii mai mici decât limita minimă stabilită, în scopul atragerii de clientelă şi câştigării astfel a unei poziţii în piaţă. Nu în ultimul rând consumatorul este dezavantajat, neputând benefica de onorarii mai mici decât cele fixate, fiind astfel obligat să plătească niveluri de preţ stabilite arbitrar şi care nu sunt rezultatul interacţiunii dintre cerere şi ofertă”, subliniază Consiliul Concurenţei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.