Una din condiţiile restrictive impuse la acordarea acestui tip de ajutor social este cea referitoare la depozitele bancare cu valoare de peste 3000 de lei.
„În sezonul rece trecut au fost 1085 de suceveni care au trebuit să returneze banii pe care i-au primit ca ajutor de încălzire a locuinţelor, pentru că s-a descoperit că au depozite bancare de peste 3000 de lei, ori clădiri şi terenuri, pe care le deţin în alte localităţi, care nu erau trecute pe declaraţiile date pe proprie răspundere”, a declarat şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan.
Ea a solicitat reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari să atenţioneze pe toţi solicitanţii ajutoarelor de încălzire că există o serie de bunuri pe care, dacă le deţin, nu mai pot beneficia de această facilitate.
„Să nu uităm că aceste declaraţii pe care le semnează solicitanţii reprezintă şi o răspundere penală, în cazul în care declaraţiile sunt date în fals. Afişaţi lista cu bunuri restrictive la asociaţie, poate chiar în fiecare scară de bloc, astfel încât oamenii să ştie dacă au sau nu dreptul legal la aceste ajutoare de încălzire a locuinţelor”, le-a transmis Narcisa Marchitan şefilor şi administratorilor de asociaţii de proprietari.
Pe lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului de încălzire, conform HG 778/2013, se numără clădirile sau alte spaţii locative, deţinute pe lângă locuinţa de domiciliu şi anexele gospodăreşti, dar şi terenurile de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă, precum şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1000 de mp în zona urbană şi 2000 de mp în zona rurală.
Proprietarii unor suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1000 de euro pentru o persoană singură, sau 2500 de euro pentru o familie, nu mai pot beneficia de ajutorul de încălzire a locuinţelor.
Lasa un raspuns