În urma consultărilor sociologice ale diverselor categorii de public, a reieşit faptul că acestea apreciază, în majoritatea cazurilor, utilitatea iniţiativelor preventive ale Poliţiei, identificată ca principal vector în promovarea mesajelor antiinfracţionale şi antivictimizare, precum şi necesitatea derulării periodice a unor proiecte şi campanii de informare a populaţiei pe diverse segmente de criminalitate. Majoritatea populaţiei consideră că Poliţia reprezintă vectorul principal în prevenirea criminalităţii.
Răspunzând acestei nevoi comunitare, în anul şcolar 2014-2015, poliţiştii compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Suceava au implementat proiectul “Copilărie fără delincvenţă” la nivelul Şcolii Generale nr. 3 Suceava. Acţiunile au fost subsumate proiectului cu acelaşi nume iniţiat de Inspectoratului General al Poliţiei Române şi finanţat de către Comisia Europeană, prin grantul „Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii”, proiect care îşi propune creşterea eficienţei programelor de prevenire a delincvenţei juvenile în rândul minorilor sub 14 ani.
Astfel, pe parcursul anului şcolar în curs, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii s-au întâlnit cu elevii claselor a VI-a şi a VII-a şi cu părinţii acestora.
Pericolul consumului de droguri la vârste fragede, al consumului de etnobotanice, alegerea prietenilor, presiunea anturajului, reducerea riscului de a deveni victime ale diverselor tipuri de infracţiuni, au fost doar câteva din temele dezbătute cu elevii. De asemenea, au fost organizate ateliere tematice, wokshop-uri şi acţiuni interactive.
Proiectul a fost finalizat printr-un concurs interactiv, ce a avut loc în data de 20 martie, în cadrul căruia au participat 6 echipe de elevi. Concursul a constat în realizarea unui puzzle cu tematică preventivă, peisele jocului fiind corespondente unor întrebări din sfera prevenirii criminalităţii adresate de poliţişti. Echipa desemnată câştigătoare a fost a clasei a VI-a coordonată de doamna profesor Claudia Marchitan, competenţele şi cunoştinţele dobândite de aceştia în domeniul prevenirii criminalităţii şi a victimizării, pe parcursul derulării proiectului, fiind recompensate cu premii achiziţionate în cadrul proiectului. Copiii au primit rucsacuri, articole de papetărie şi elemente de birotică, memory – stick-uri, şepci, mape, insigne – toate inscripţionate cu însemnele Poliţiei Române şi cu logo-ul proiectului.
Lasa un raspuns