Codul Rutier stabilește, la articolul 98, că amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10 % din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
De la 1 iulie salariul minim brut crește de la 750 la 800 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă devine 80 de lei, față de 75 de lei, cât valora un punct-amendă până acum.
În funcție de gravitatea contravențiilor comise și de pericolul social pe care îl prezintă, sancțiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.
Amenzile de circulație fac venit integral la bugetele locale, iar conform art. 119 din Codul de Procedură Fiscală, neplata lor la timp nu atrage penalități și dobânzi de întârziere.
Potrivit art. 109 din Codul Rutier, contravenientul, cu excepția persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenției, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.
De asemenea, pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.
În conformitate cu prevederile art. 28, alin. 2 din O.G. 2/2001, după efectuarea plății, în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie de pe chitanța de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimiți prin poștă unității de poliție din care agentul de circulație face parte, instituție menționată în antetul procesului-verbal de contravenție.
Lasa un raspuns